Foto: EPA
Foto: EPA

Trdni znanstveni dokazi kažejo, da že 20-minutna aerobna vadba, med katero se posameznik zadiha, izrazito vpliva na zmožnost koncentracije za kognitivne naloge, je poudaril profesor na ljubljanski fakulteti za šport in vodja raziskovalne skupine SLOfit Gregor Jurak. Po opravljenih raziskavah so tako tisti ljudje, ki so določeno miselno nalogo reševali po opravljeni vadbi, dosegli boljše rezultate.

Sorodna novica Debelost je kronična bolezen in vedno več je je

Po njegovih besedah ima telesna zmogljivost, ki je posledica dolgoročne telesne dejavnosti in prehranskih navad v kombinaciji z genetsko sliko posameznika, velik pomen. "Telesno zmogljivi ljudje so tisti, ki lahko brez večjega utrujanja opravijo različne naloge, tako delovne kot v prostem času, so zaradi tega bolj produktivni in bolj kakovostno preživljajo prosti čas," je pojasnil.

Po Jurakovih besedah so priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) "šibka" – predvidevajo 150 minut aerobne dejavnosti tedensko, dvakrat tedensko pa vadbo za moč in za stres kosti. Kljub temu tudi takšna priporočila dosega le omejen delež ljudi, je dejal.

S starostjo izgubljajo mišično maso

Ob tem je pojasnil, da odrasli po 40. letu starosti vsako leto izgubijo približno odstotek mišične mase. "Mišice pa so zelo pomemben organ, ki nas varuje pred obolevanjem," je poudaril. Po njegovih besedah mišice med boleznijo proizvajajo hormone, ki so nujni za vzdrževanje ravnovesja v telesu.

Tisti, ki jim uspe v starosti vzdrževati mišično maso, imajo zato bistveno boljšo kakovost življenja.

Velik problem: Sedenje na delovnih mestih

Sorodna novica Jurak: Debelost med osnovnošolci se je povečala za 20 odstotkov

Ob tem Jurak kot velik problem poudarja sedenje na delovnih mestih, tudi po osem, devet, ali celot 10 ur dnevno. Neugoden sedeči položaj je treba po njegovih besedah večkrat prekiniti z nizko telesno aktivnostjo. Priporočljivo je zmanjšati skupni čas sedenja, denimo s teleskopskimi mizami, je poudaril.

Na vprašanje, ali je mogoče dolgotrajno sedenje v službi čez dan zvečer nadoknaditi s športno aktivnostjo, je odgovoril, da ne, saj gre za dve različni stvari.

Zmogljivost v mladosti se prevede v kasnejša obdobja

Finski raziskovalci so dokazali, da so mladostniki, ki so najmanj štirikrat tedensko intenzivno trenirali 90 minut, te pozitivne učinke pridobljene zmogljivosti prenesli tudi v odraslo dobo.
Prav tako otroci, ki so se v mladosti ukvarjali z določenim športom, naučene veščine ohranijo tudi v odrasli dobi, kar pripomore k ohranjanju zmogljivosti.

Avdio, podkast Številke: Dolgotrajna skrajna debelost lahko življenje skrajša do 20 let

071 Debelost in hujšanje - gostja Tina Sentočnik