V zbornici pravijo, da je vlaganje ovadb zoper predsednico zbornice, ki trenutno vodi tudi upravni postopek zoper zdravnico UKC Maribor,
V zbornici pravijo, da je vlaganje ovadb zoper predsednico zbornice, ki trenutno vodi tudi upravni postopek zoper zdravnico UKC Maribor, "nesprejemljiva in neprimerna oblika pritiska s ciljem vplivati na končno odločitev v omenjenem postopku". Foto: MMC RTV SLO

Odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako je avgusta lani, potem ko je skupščina Zdravniške zbornice Slovenije predsednici Gordani Živčec Kalan izglasovala zaupnico, na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo, v kateri je Živčec Kalanovi očital zlorabo uradnega položaja in uradnih pravic v postopku proti zdravnikoma Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Policija je ovadeno zaslišala in zbrala dokumentacije, nato pa so "ugotovili, da ni podlage za vložitev kazenske ovadbe, zaradi česar je na pristojno državno tožilstvo podala poročilo o zbranih obvestilih. Slednje pa je presodilo, da v konkretnem primeru predsednica Zdravniške zbornice Slovenije ni storila očitanega kaznivega dejanja, in je zato ovadbo s sklepom zavrglo," so sporočili iz zbornice.

"Delovala je zakonito"
Gordana Kalan Živčec je tudi sama večkrat poudarila, da za kazensko ovadbo ni podlage. "Vseskozi je namreč delovala zakonito in v skladu z veljavnimi akti zbornice, ki so imeli soglasje ministrstva za zdravje, in v okviru teh pristojnosti ter po takrat ustaljenih postopkih," še pravijo v zbornici.