Hitra hrana načeloma ni zdrava. Foto: Televizija Slovenija
Hitra hrana načeloma ni zdrava. Foto: Televizija Slovenija

Če nam zaradi spremenjenega čustvenega razpoloženja hrana pomeni tolažbo, bomo lahko veliko razmišljali o njej in se prenajedali, čeprav dejansko ne bomo lačni, so opomnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po njihovih navedbah je praznično prenajedanje pogosto tudi motiv za poznejšo odločitev o hujšanju in različnih dietah. Vendar raziskave medtem kažejo, da lahko nestrokovno hujšanje, enolična prehrana ali modne diete celo škodijo zdravju. Praznike zato preživimo ob uravnoteženi prehrani in dnevni rekreaciji, da poznejše diete ne bodo potrebne, svetujejo na NIJZ-ju.

Raziskave so pokazale tudi, da prazniki tako močno zaznamujejo naše prehranjevanje, da čez leto težje nadzorujemo telesno težo in se posledično zredimo. Dolgoročno to lahko vodi v debelost z resnimi dejavniki za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja in nekaterih drugih kroničnih bolezni. Po drugi strani pa se lahko zgodi tudi, da bomo izgubili tek in nas hrana ne bo zanimala.

Vedno je dobro: imeti stabilen spalni ritem, zdravo jesti, redno telovaditi

Sorodna novica V Sloveniji se nezdravo še vedno prehranjuje več kot polovica prebivalstva

Oboje, še zlasti če smo ob tem opustili redno telesno dejavnost, vpliva na izgubo mišične mase in kopičenje maščob ter na naše počutje, dolgoročno pa na slabše zdravstvene izide. Kadar potrebujemo dobro delovanje imunskega sistema, je zato ohranitev ali vzpostavitev optimalne prehrane ključnega pomena.

A predvsem je pomembno, da v svoj življenjski slog vgradimo čim več pozitivnih dejavnikov zdravja v skladu s svojimi možnostmi. Pravilna prehrana pa naj po predlogu inštituta postane predvsem del užitkov v življenju, in ne sredstvo tolažbe, nadzora ali celo samokaznovanja.

Velikonočne praznike različno doživljamo in imamo do njih tudi različen odnos. Nekaterim pomenijo več, drugim manj. Morda lahko to pri nekaterih vzbudi neprijetne občutke, otožnost ali žalost, kar je do neke mere razumljivo. Če smo osamljeni ali doživljamo kakšno drugo stisko, pokličimo svoje bližnje ali prijatelje oz. pomislimo na druge možnosti za pogovor. Če pa so ljudje že okoli nas, pomislimo na tiste, ki te sreče nimajo. Namenimo jim klic ali spodbudno misel.

Če je stiska zelo huda, poiščimo strokovno pomoč. Viri pomoči na področju duševnega zdravja so dostopni na spletni strani, kjer je mogoče najti obliko pomoči ali podpore, ki nam najbolj ustreza.