Medicor ima prostore v izolski bolnišnici. Foto: BoBo
Medicor ima prostore v izolski bolnišnici. Foto: BoBo

"Prisiljena sem bila, da ustavim program, ker sta sodelavca prejela dopis Ministrstva za zdravje (Zdravstveni inšpektorat RS), iz katerega je razvidno, da državni organ začasno izreka prepoved samostojnega dela dvema perfuzionistoma zaradi neopravljenega izpita iz slovenskega jezika na ravni B2," je poročanje časopisa Dnevnika potrdila predsednica uprave medicinskega centra Medicor Izola, Marjeta (Metka) Zorc.

Kot nam je pojasnila, je do danes odpadlo 12 operacij. "Za nadaljevanje programa operacij na odprtem srcu potrebujemo tehnika za zunajtelesni krvni obtok. Dogovarjam se za rešitev," je dejala Zorc.

Razložila je še, da imata oba perfuzionista opravljen izpit iz slovenskega jezika na ravni A1, ne pa tudi na ravni B2, kar je zahtevano, ob tem pa poudarila: "Oba perfuzionista imata ustrezno izobrazbo, potrjeno tudi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS in Ministrstvu za zdravje RS. Oba imata licenco Evropske unije, sta člana Evropske zveze kardiovaskularnih perfuzionistov (EBCP - European Board of Cardiovascular Perfusion)."

"Sta tudi člana maloštevilne slovenske skupine za zunajtelesni krvni obtok," je naštela njuna kvalifikacije, ob tem pa poudarila še, da znanje slovenskega jezika ni ključno za opravljanje dela, saj ni komunikacije med bolnikom in izvajalcem postopka. Poleg tega perfuzionist upravlja napravo, programirano v angleščini, je še dodala.

Nadzor po smrti 80-letne bolnice, ki je umrla 12 ur po operaciji

Kot smo že poročali, je zdravstveni inšpektorat Medicor pod drobnogled vzel po prijavi srčnega kirurga Tomislava Klokočovnika, postopek pa so še pospešili po smrti 80-letne bolnice, ki so jo 6. oktobra lani operirali na srcu, približno 12 ur po operaciji pa je izkrvavela in umrla. Na zbornici zdravstvene in babiške nege so potrdili, da dva perfuzonista, ki sta bila navzoča pri operaciji 80-letnice, nimata ustrezne licence, prav tako ne več drugih zaposlenih.

Hčerki pokojnice sta pred dnevi povedali, da ustreznih dovoljenj po njunih informacijah nima sedem zdravstvenih tehnikov in medicinskih sester, kar je za POP TV potrdila tudi predsednica zbornice Monika Ažman. Kot je pred dnevi poročal POP TV, je zdravstveni inšpektorat Medicorju zaradi nepravilnosti že izrekel za 2500 evrov kazni in izdal deset odločb o prepovedi samostojnega opravljanja dela v zdravstveni dejavnosti do vpisa v register v dejavnosti zdravniške in babiške nege.

Ministrstvo za zdravje je v primeru 80-letnice že odredilo sistemski nadzor.

Marjeta Zorc vse očitke zavrača

V Medicorju sicer vse očitke o nepravilnostih zavračajo. Kot pravi Zorc, so v 20 letih, torej od aprila 2004 do 31. decembra 2023 izvedli 4985 operacij na odprtem srcu. "Umrljivost je bila dva odstotka v 30 dneh, kar je po uradnih podatkih EUROSCOR ena najnižjih umrljivosti med evropskimi medicinskimi ustanovami. V letu 2023 je bila umrljivost enoodstotna, kar pomeni, da je ekipa še izboljšala rezultate zdravljenja," je zapisala Zorc.

Že pred dnevi je sicer za STA dejala, da "se v zadnjih dneh proti Medicorju vodi sistematična gonja, pri čemer se izrablja smrt 80-letne bolnice, ki je umrla zaradi napredovanega obolenja srca, in ne zaradi ekipe, ki jo je zdravila".