Žarišče izbruha opičjih še naprej ostaja Evropa. Foto: Reuters
Žarišče izbruha opičjih še naprej ostaja Evropa. Foto: Reuters

V Južni Koreji so prvi uvoženi primer opičjih koz potrdili danes, potem ko so v torek govorili o dveh sumih okužbe. Gre za moškega, starega dobrih 30 let, državljana Južne Koreje, ki se je v torek vrnil iz Nemčije.

Bolnik je sicer prve simptome, vročino, razvil že pretekli konec tedna, nato pa so se ti po vrnitvi v domovino še poslabšali, med drugim ga zdaj mučita tudi izčrpanost in kožni izpuščaj, so novinarjem razkrili pristojni. Kot so še dodali, se je bolnik sam javil oblastem na letališču in ni bil v tesnem stiku z drugimi.

Le nekaj ur pred tem so prvi primer te bolezni v letošnjem izbruhu potrdili tudi v Singapurju. Tam so jo potrdili pri 42-letnem letalskemu stevardu iz Velike Britanije, ki je delal na letu v in iz Singapurja. Pred tem so v Singapurju primer opičjih koz nazadnje potrdili leta 2019.

Na Otoku cepivo najranljivejšim skupinam

Epicenter letošnjega izbruha medtem ostaja Evropa, med najbolj prizadetimi državami pa je Velika Britanija, kjer so potrdili že okoli 800 primerov. Tam je nacionalna agencija za zdravstveno varnost UKHSA v torek odločila, da se najbolj ranljivim skupinam - tokrat se okužbe širijo predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi - ponudi cepivo proti opičjim kozam.

Cepivo Imvanex naj bi tako ponudili tistim homo- in biseksualnim moškim, ki so še posebej rizični z vidika morebitne okužbe. Pristojni upajo, da bodo s cepljenjem uspeli zajeziti nadaljnje širjenje, medtem ko o splošnem cepljenju zaenkrat ne razmišljajo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se bo v četrtek sestala na izrednem zasedanju, na katerem bo med drugim odločala, ali naj zaradi opičjih koz razglasi izredne razmere na področju javnega zdravja mednarodnih razsežnosti.

Razglasitev izrednih razmer je najvišja stopnja svetovne pripravljenosti na zdravstveno krizo, ki jo lahko uvede WHO. Takšna razglasitev sicer nima neposrednih praktičnih posledic, ampak je njen namen predvsem "prebuditi" države članice.

Doslej so po poročanju britanskega BBC v 42 državah potrdili okoli 2100 primerov opičjih koz, od tega 80 odstotkov v Evropi.