Ugasni ga in zadihaj s polnimi pljuči. Foto: EPA
Ugasni ga in zadihaj s polnimi pljuči. Foto: EPA
Dan brez cigaret

Na inštitutu za varovanje zdravja ob slovenskem dnevu brez cigarete opozarjajo, da je kajenje potrjeno povezano z razvojem številnih bolezni in zdravstvenih težav, predvsem rakavih obolenj ter bolezni srca, ožilja in dihal. Poleg tega kajenje škoduje prav vsakemu organu človeškega telesa, zato je na prvem mestu med vzroki umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti, opominjajo.

Tudi če ne umrejo prej, bodo zadnja leta živeli slabše
Helena Koprivnikar
z IVZ-ja opozarja, da "kadilci, ki v Sloveniji umrejo zaradi s kajenjem povzročenih bolezni, umrejo povprečno 16 let prej kot njihovi vrstniki, ki niso nikoli kadili". Poleg prezgodnje smrti lahko kadilci pričakujejo tudi, da bodo zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, znatno število let preživeli v slabšem zdravstvenem stanju, še pravi Koprivnikarjeva.

V Sloveniji kadi približno četrtina prebivalstva. V letu 2010 je nekaj več kot polovica vseh mladostnikov, starih 15 let, vsaj enkrat v življenju že poskusila kaditi. Vsaj enkrat na teden ali pogosteje pa je med 15-letniki kadila približno petina, večina teh je že kadila vsak dan. V obeh primerih ni bilo razlik med spoloma.

Mladi aktivisti z manifestom proti tobačni industriji
Aktivisti mladinskega združenja Brez izgovora, Slovenija so ob 31. januarju izdali prevetren spisek popravkov zakona o omejevanju uporabe tobačni izdelkov, imenovan Slovenski mladinski manifest o tobaku 2012. "Predlogi v našem manifestu so na trenutke zelo idealistični," priznavajo aktivisti in dodajajo, da bodo le s takim pristopom dolgoročno zmagali v vojni proti tobačni industriji, ki je glavni krivec za pandemijo kajenja po svetu.

Predsednik združenja Jan Peloza pojasnjuje, da "manifest ni uperjen proti kadilcem, temveč izključno proti nehumanim neetičnim uzakonjenim tvorbam, tobačnim podjetjem".

IVZ: Potrebni so novi ukrepi za zmanjševanje kajenja
Tudi na IVZ-ju trdijo, da bi morali za nadaljnje zmanjševanje rabe tobaka v Sloveniji čim prej uvesti različne nove ukrepe oziroma spremembe in dopolnitve. Ob tem Koprivnikarjeva predlaga popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov na prodajnih mestih, višanje cen tobačnih izdelkov, prepoved marketinških pristopov za navidezno zniževanje cen, učinkovitejša zdravstvena oz. slikovna opozorila na škatlicah tobačnih izdelkov.

Dan brez cigaret