Število krvodajalcev je dokaz, da sta solidarnost in pomoč drugim pomembni in cenjeni vrednoti. Foto: BoBo
Število krvodajalcev je dokaz, da sta solidarnost in pomoč drugim pomembni in cenjeni vrednoti. Foto: BoBo

"Spremenjeno je bilo delovanje zdravstvenega sistema, določeni programi so ugasnili, vendar je zdravstvo še vedno potrebovalo kri za nujna in neodložljiva zdravljenja. In tukaj so krvodajalci pokazali svojo srčnost in zaupanje ter prepričanje, da je pomoč sočloveku pomembna naloga vsakega posameznika. Odzvali so se na vsa naša vabila, povabila," je v pogovoru za Val 202 pojasnila Polonca Mali z oddelka za preskrbo s krvjo pri Zavodu RS za transfuzijsko medicino.

Ob omejitvi življenja zaradi pojava novega virusa pa je bilo treba prilagoditi tudi odvzeme krvi krvodajalcem. "Klicali smo jih spremenjeno – če je nekoč veljalo splošno povabilo na krvodajalsko akcijo, smo čez noč prešli na vabljenje preko sms-sporočil, krvodajalci so potem poklicali transfuzijsko službo, se naročili na odvzem. Nato je sledilo preverjanje zdravstvenega stanja po telefonu in na vstopni kontaktni točki," je nadaljevala.

POZIV KRVODAJALCEM

Trenutno so zaloge krvi nizke. Zaradi ponovnega vzpostavljanja rednih zdravstvenih programov v bolnišnicah se potrebe po krvi ponovno povečujejo. Zato krvodajalce prosijo, da se odzivajo na vabila in obvestila o krvodajalskih akcijah ter pokličejo in se naročijo na odvzem.

Kot je Malijeva dodala za naš radio, novi sistem predhodnega naročanja ostaja v veljavi, saj s tem zagotavljajo varno okolje tako za krvodajalce kot za zaposlene.

Vsakih pet minut nekdo potrebuje kri

Krvodajalstvo je pomemben del zdravstvenega sistema v Sloveniji. Tradicija darovanja krvi pri nas je dolga, saj so prvo steklenico krvi konzervirali pred 75 leti.

Sorodna novica Krvi se ne da kupiti v trgovini, v Sloveniji pa je zberemo za dve cisterni

V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije več kot potrebne. Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar pokrije potrebe slovenskega zdravstva, so zapisali na Rdečem križu Slovenije (RKS).

O izjemnem pomenu krvodajalstva in o tem, da je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan, priča tudi podatek, da se za nekatere ponesrečence porabi tudi do 15 litrov krvi, za kar je potrebnih od 20 do 30 krvodajalcev. Tudi ob nepredvidenih zapletih pri porodu je potrebnih do pet litrov krvi, kolikor je prispeva 10 krvodajalcev, navajajo v Rdečem križu.

Za potrebe slovenskega zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih med 350 in 400 krvodajalcev dnevno. Od leta 2011 so na Rdečem križu našteli skoraj 90.000 na novo vpisanih krvodajalcev.