Dolenc je prepričan, da bi moral pacient tožiti Klinični center v Ljubljani. Foto: BoBo
Dolenc je prepričan, da bi moral pacient tožiti Klinični center v Ljubljani. Foto: BoBo
Kirurg Dolenc gre na ustavno sodišče

Izraelsko sodbo sta potrdili Okrožno sodišče v Ljubljani in vrhovno sodišče, čemur je sledila zamrznitev premoženja Vinka Dolenca. Prvotna odškodnina je znašala 2,3 milijona evrov, z obrestmi in sodnimi stroški pa se je zdaj povzpela na 6,3 milijona evrov.

Ustavno sodišče bi moralo priznanje sodbe razveljaviti, sta prepričana pravnik Lojze Ude in odvetnik Mitja Vidmar.

Vinko Dolenc je Izraelcu Eliyahu Mesiki leta 1992 odstranil tumor. Izraelsko sodišče je presodilo, da je zaradi kirurgove malomarnosti bolnik danes invalid, prisodilo pa mu je 15-krat višjo odškodnino, kot je bila kdaj koli dosojena v Sloveniji.

"Storili so vse, da bi kirurgu sodili v Izraelu," je zatrdil odvetnik Vidmar, saj so domnevali, da tako visoke odškodnine ne bi dobili. V Sloveniji bi - če napaka zdravnika ni namerna - morali tožiti Klinični center, je dodal Vidmar.

Po besedah Udeta so v Izraelu "skonstruirali" pristojnost lokalnega sodišča tako, da so kirurga povabili na operacijo v Izrael in mu tam vročili tožbo. Že to bi lahko bil razlog za razveljavitev, je prepričan pravnik. Ocenil je še, da na sojenju v Izraelu sploh niso izpeljali nobenega dokaza v kirurgovo korist z objektivnim izvedenskim mnenjem.

Imetje doktorja Vinka Dolenca je zamrznjeno: nepremičnine, podjetja, plača na Kliničnem centru in medicinski fakulteti ... blokirani so trije bančni računi, vse za poplačilo 6,3-milijonske odškodnine Elijahu Mesiki.

Sodišče zaradi sodnih počitnic do 15. avgusta ne bo izdalo sklepa o izvršbi. Kdaj bo sledila odločitev ustavnega sodišča, ni znano. Lahko se odloči, da zadeve sploh ne obravnava. V tem primeru bo Dolenc iskal pravico na Evropskem sodišču za človekove pravice, je napovedal odvetnik.

Kirurg Dolenc gre na ustavno sodišče