Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Sloveniji vsako leto približno 80 otrok in mladostnikov zboli za rakavo boleznijo, pri čemer jih približno 20 odstotkov boj z boleznijo izgubi. Rak je tako še vedno tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah, mlajših od 15 let, so v sporočilu za javnost navedli v društvu Junaki 3. nadstropja.

Čeprav s pomočjo medicine iz leta v leto narašča odstotek otrok, ki v bitki z rakom zmagajo, pa se povečuje skupno število tistih, ki zbolijo. Najpogostejša med rakavimi obolenji otrok je levkemija, ki predstavlja kar 30 odstotkov vseh rakov pri otrocih, so navedli.

Sorodna novica Pionirka otroške onkologije Berta Jereb: "Hotela sem pomagati. To je pa ja naravno."

Ta mesec bo z namenom ozaveščanja o raku pri otrocih več dogodkov, katerih cilj bo otrokom polepšati vsakdan in širšo javnost ozavestiti o položaju otrok, zbolelih za rakom. Že danes je tako potekal Emin pohod čez Polhograjske dolomite, ki poteka v spomin na junakinjo Emo, ki je boj z rakom izgubila.

Junake 3. nadstropja pa v mesecu septembru čakata še izlet na Triglav v sodelovanju s Slovensko vojsko in kulturni dan s koncertom v Cerkljah na Gorenjskem.

V sklopu ozaveščanja o otroškem raku bo potekal tudi 13-dnevni tek okrog Slovenije, ki ga bo slovenska ultramaratonka Špela Šavs iz Preddvora začela v petek. Skupno bo pretekla več kot 1000 kilometrov, v sodelovanju z Lions Klubom Kranj pa se bodo med tekom zbirala tudi namenska sredstva za prenovo sobe za starše na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Rak, za katerim zbolijo otroci