V zavarovalnici vzajemna se sprašujejo, ali je monopolizacija financiranja dobra zamisel. Foto: Rok Omahen
V zavarovalnici vzajemna se sprašujejo, ali je monopolizacija financiranja dobra zamisel. Foto: Rok Omahen
Tomaž Gantar
Poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar ne želi biti pretirano optimističen ali pa pretirano kritičen. Foto: BoBo
Koalicija z reformo zadovoljna, zavarovalnice ne

Poslanec DeSUS-a in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da gredo nekatere predlagane rešitve v pravo smer, a je za končno sodbo o predlaganem zakonu še prezgodaj, saj ga nameravajo v DeSUS-u še preučiti. Tako se Gantar še ni želel izreči o predlagani ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, temveč je zgolj dejal, da je prava smer, če gre predlog v smeri večje solidarnosti.

Veseli ga predlog glede upokojencev, po katerem bi glede na sistem neto pokojnin manjkajoči del v zdravstveno blagajno prispevali iz proračuna. Kot dobro je označil tudi uskladitev za postopni prenos vsega tistega, kar ne sodi v blagajno zavoda za zdravstveno zavarovanje, torej specializacije, pripravništva in znanstvenoraziskovalnega dela, na proračun. Glede tega po njegovih besedah ministrica za finance Mateja Vraničar Erman ni imela pripomb.

Koalicija je sicer danes pričakovala tudi rešitve za skrajševanje čakalnih dob, a jih po Gantarjevih besedah niso prejeli. Kratkoročne rešitve naj bi ministrica pripravila do konca meseca, dolgoročne rešitve pa so stvar reforme, je povedal Gantar. Ukrepe glede čakalnih vrst pa pogrešajo tudi v SD-ju, je izpostavil glavni tajnik stranke Dejan Levanič.

SD vidi več odprtih vprašanj
Sicer pa so v SD-ju najbolj zadovoljni s predlagano progresivno lestvico za plačevanje zdravstvenega zavarovanja in zagotovilom ministrice, da se košarica pravic ne spreminja. Je pa, tako Levanič, ostalo veliko odprtih vprašanj, ki jih je še treba preučiti. Krčijo se denimo bolniška nadomestila, dodatno se zvišuje prispevek za upokojence, ki bi ga naj nadomestil proračun, omejuje se tudi zavarovanje prek družinskih članov, je navedel.

V SD-ju sicer pogrešajo še druge ukrepe na področju zdravstva. Kot bistveno izpostavljajo novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, o kateri koalicija ni usklajena, danes pa o njej ni bilo govora. Trenutno, tako Levanič, še nimajo jasne slike, kako bodo zadevo izpeljali, so se pa v SD-ju zavezali, da bodo konstruktivno počakali na končne predloge. "Da ne bo spet očitek, da je kdo pod vplivom lobijev."

Zavarovalnice skrbi možnost monopola
Predstavniki zavarovalnic pa glede predlaganega zakona niso optimistični. Direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ) Maja Krumberger je dejala, da je "morda na prvi pogled zakon všečen", a je na podlagi predstavljenega po njenem mnenju težko reči, ali bodo predlogi dejansko rešili vse težave. Težavo pa vidi predvsem v tem, da en plačnik pomeni monopol, po njenem mnenju bi v sistemu več plačnikov imelo več nadzora nad ceno.

Podobno opozarjajo tudi v Vzajemni, ki ima med dopolnilnimi zavarovalnicami največ zavarovancev. "Glede morebitnih novih dajatev bo moral svoje povedati tudi vsak posameznik, ko bo dobil izračun, koliko več bo s to dajatvijo moral obvezno plačevati," so zapisali v odzivu. Sprašujejo se tudi, ali je monopolizacija financiranja dobra. V najboljših zdravstvenih sistemih po Evropi in v svetu namreč spodbujajo prakso konkurenčnosti, da se morajo tako izvajalci kot zavarovalnice boriti za bolnike in jim nuditi najboljše storitve.

Vzajemna se bo kakršnim koli morebitnim spremembam prilagodila, razmišljajo pa tudi o širitvi na druga področja. Zagotavljajo, da bo zavarovalnica vsekakor delovala naprej. V Adriaticu Slovenici pa priznavajo, da bi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za zavarovalnico pomenila izgubo dela premije zavarovalnice, vplivala pa bi tudi na število zaposlenih.

ZL pozdravlja ukinitev dopolnilnega zavarovanja
Mešani so tudi odzivi opozicije. V Poslanski skupini ZL-ja so navdušeni nad odpravo dopolnilnega zavarovanja, "Dve leti in pol je trajalo, da smo dočakali predlog, s katerim bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga nadomestili z javno dajatvijo, ki bi bila progresivna in solidarna. Današnja predstavitev daje upanje, da se bo to uresničilo," so zapisali. Ostajajo pa skeptični do drugih rešitev, saj menijo, da predlog uzakonja posege zasebnikov v javni sistem in privatizira bolnišnice.

Bolj skeptični pa so v NSi-ju. Poslanec Jernej Vrtovec je dejal, da je predlagano reševanje zdravstvenega sistema drugačno od tistega, ki so ga predlagali v NSi-ju. Ministrica Kolar Celarčeva po njegovem mnenju krepi monopol zdravstvene zavarovalnice, kar bo po njegovem prepričanju podražilo zdravstveni sistem. "Monopoli vsaj običajno pomenijo dražje storitve," je poudaril Vrtovec. Pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja gre tako po njegovi oceni le za nov davek, teh pa je, kot je dejal, v Sloveniji že preveč.

Na predlagane rešitve v zdravstvenem sistemu se je odzvala tudi evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS), ki meni, da ključna vprašanja na področju zdravstva še vedno ostajajo odprta. Ob tem se sprašuje, kakšna bo košarica pravic in kaj bodo ljudje za to dobili, zakaj uvajati nove prispevke, kam bo šel ta denar in kako bi izkoreninili korupcijo v zdravstvu. "Zaradi višjih prispevkov in preoblikovanja prostovoljnega v obvezno zavarovanje ne bomo dobili ne boljšega zdravstvenega sistema ne krajših čakalnih vrst. Za zdaj je vse le na papirju, do realizacije je še zelo daleč," je prepričana Tomčeva.

Koalicija z reformo zadovoljna, zavarovalnice ne