Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Veseli nas, da s ciljem krepitve našega zdravstva iščemo rešitve glede nadaljnjih korakov v isti smeri. Zakonski predlog namreč vključuje vrsto rešitev, ki jih prek priprave novel sistemskih zakonov in to z namenom čimprejšnje vložitve, aktivno oblikuje tudi ministrstvo za zdravje," so v odzivu na predlog novele zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so ga pripravili v iniciativi Glas ljudstva, sporočili iz poslanskih skupin koalicijskih strank.

Kot so poudarili, je skladno s trenutnim stanjem v zdravstvu v pripravi predlog novega koncesijskega akta, ki bo jasneje določal pogoje za podeljevanje koncesij in aktivneje vključeval koncesionarje v izvajanje neprekinjenega zdravstvenega varstva, zlasti nujne medicinske pomoči. Ministrstvo bo s spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti pogoje za podelitev koncesij in tudi dolžnosti, ki jih koncesionarji imajo, nadgradilo na način, da bo postalo aktivnejše pri podeljevanju koncesij na primarni ravni, so napovedali.

Prav tako ministrstvo po navedbah omenjenih poslanskih skupin v okviru priprave treh novel sistemskih zakonov (zakona o zdravstveni dejavnosti, zakona o zdravniški službi ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju) obravnava izzive zagotavljanja večje dostopnosti do zdravstvenega varstva – tako prek krepitve ekip ambulant družinske medicine kot možnosti nagrajevanja tistih timov, ki bodo program zdravstvene dejavnosti pripravljeni izvajati nad določenim planom.

Zakonodajni predlogi bodo tako v luči kakovostnejše zdravstvene obravnave vključevali več administrativnih razbremenitev dela. Med njimi v koalicijskih poslanskih skupinah posebej pozdravljajo vključitev možnosti, da napotnice za specialistične preglede in obravnave izda tudi napoteni specialist, kot tudi, da lahko začasno zadržanost od dela iz razlogov, povezanih z nosečnostjo, porodom in reproduktivnim zdravjem, odobri ginekolog.

Zakonski predlogi bodo v javni obravnavi predvidoma do konca novembra

"Ukrepi v smeri izboljšanja učinkovitosti javnih zdravstvenih zavodov so za koalicijo izjemno pomembni, kar bosta naslovili noveli zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravniški službi. Prednostno se tako posvečamo omejitvi dvojnih praks dela v zdravstvu, okrepitvi nadzora nad izdajanjem soglasij za delo pri drugih izvajalcih in vzpostavitvi doslednejšega nadzora nad spoštovanjem konkurenčne klavzule," so poudarili.

Koalicijske stranke tako ugotavljajo, da večina predlogov iniciative Glas ljudstva sovpada z vsebino bodisi zakonskih predlogov, ki jih pripravlja ministrstvo za zdravje, bodisi z ukrepi, ki jih pristojno ministrstvo že izvaja. "Zakonski predlogi, o katerih govorimo, bodo dani v javno obravnavo predvidoma do konca novembra," so še napovedali.

Jenull: Koalicija še vedno ne prepoznava urgentnosti položaja

Cilji predloga zakona so, kot je na novinarski konferenci 12. septembra povedal predstavnik iniciative Jaša Jenull, vsakemu prebivalcu Slovenije zagotoviti dostop do osebnega zdravnika oz. pediatra ter ginekologa, skrajšati čakalne dobe na prve preglede in vse druge nedopustno dolge čakalne dobe ter zaustaviti "načrtno rušenje javnega zdravstvenega sistema".

Sorodna novica Iniciativa Glas ljudstva: Usmeritve ministrstva ne obravnavajo ključnih problematik v zdravstvu

Jenull je takrat dejal, da pričakuje, da bodo predlog novele preučile koalicijske stranke Svoboda, SD in Levica, pa tudi člani odbora DZ-ja za zdravstvo. Če bi se za vložitev zakona odločili poslanci koalicije, jim zakon z veseljem prepuščajo v nadaljnjo obravnavo in dopolnitve, sicer bodo zbirali podpise, je napovedal v izjavi za medije. Kot je pojasnil danes, bo 60-dnevni rok za zbiranje podpisov začel teči 10. oktobra.

Jenull je v odzivu na zapis koalicijskih poslanskih skupin dejal, da so zadnje leto zaznamovale neizpolnjene časovnice in ukrepi, ki niso imeli učinka ali pa so razgradnjo javnega zdravstva še pospeševali. "Žalosti nas, da vladna koalicija še vedno ne prepoznava urgentnosti situacije in nujno potrebne ukrepe ponovno zamika in prelaga na prihodnje mesece, namesto da bi ukrepala zdaj," je poudaril.

Hkrati so v iniciativi iz odziva koalicije razumeli, da nima nikakršnih namenov postaviti vsaj začasnih delovnih normativov za zdravnike, ki so po njihovem mnenju nujni pogoj za uspešno zdravstveno reformo in krajšanje čakalnih vrst. Zato so za petek popoldne pred ministrstvom za zdravje napovedali protestno akcijo in novinarsko konferenco.