Razlike v ceni zdravil nastajajo predvsem zaradi različnih proizvajalcev, pravijo na ZZZS-ju. Foto: BoBo
Razlike v ceni zdravil nastajajo predvsem zaradi različnih proizvajalcev, pravijo na ZZZS-ju. Foto: BoBo


Na račun nove terapevtske skupine zdravil nameravajo na zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) letno prihraniti dobrih 336.000 evrov oz. 25 odstotkov vrednosti odhodkov ZZZS-ja za to terapevtsko skupino zdravil. V skupino bodo uvrščena vsa zdravila s triptani v peroralni obliki s šestimi učinkovinami (sumatriptan, naratriptan, zolmitriptan, rizatriptan, eletriptan, frovatriptan).

Najvišja cena posameznega zdravila znotraj terapevtske skupine - razdeljena je na dva razreda - oz. razreda pa se bo določila na podlagi zdravila, ki bo imelo najboljše razmerje med ceno in učinkom. V vsakem razredu primerljivih odmerkov je tako najmanj eno zdravilo, ki ne presega najvišje priznane vrednosti, ki jo v celoti krije obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zato za takšno zdravilo ni potrebno doplačilo.

Lani je prejelo vsaj en recept za triptan 13.371 oseb. Po padcu patentne zaščite za izvirna zdravila s triptani in prihodu generičnih zdravil s triptani na trg so namreč nastale med njimi velike razlike v ceni, pojasnjujejo na ZZZS-ju. Ob dodajajo, da nova terapevtska skupina ne vključuje pršila za nos in raztopine za vbrizganje, ki vsebujeta sumatriptan, saj nista v peroralni obliki.

Zavarovani osebi, ki ne bi želela zdravila z doplačilom, mora zdravnik predpisati ustrezno drugo zdravilo. Če enakovredno zdravljenje z drugim zdravilom iz terapevtske skupine ni mogoče, pa lahko zavarovana oseba prejme zdravilo brez doplačila, enako kot to že velja za medsebojno zamenljiva zdravila, še navajajo na ZZZS-ju.