Kolobar, značilen za boreliozo. Foto: MMC RTV SLO
Kolobar, značilen za boreliozo. Foto: MMC RTV SLO

Klopi so v Sloveniji dejavni od zgodnje pomladi in v ustreznih razmerah vse do pozne jeseni, običajno pa se največ ljudi okuži v mesecih od pozne pomladi do zgodnje jeseni. S toplejšim vremenom in dejavnostmi v naravi se poveča tveganje za okužbi z boleznimi, ki jih prenašajo klopi.

Na NIJZ-ju opozarjajo na samozaščitno delovanje: najučinkovitejša je zaščita z repelenti, ter oblačili, ki pokrivajo čim več kože in so svetla, da klopa lažje opazimo. Ob tem opozarjajo tudi na redno pregledovanje kože in takojšnje odstranjevanje klopov. Ker cepivo za lymsko boreliozo še ni na voljo, je to za zdaj najboljša preventiva pred boleznijo, proti klopnemu meningoencefalitisu pa je najučinkovitejše cepljenje, so še zapisali.

Borelijo lahko prenaša tudi komar ali druga žuželka

Zgodba naše sodelavke: Klopa nisem imela, vsaj nisem ga opazila. Me je pa na nogi nekaj pičilo in nastala je rdečina. Nastal je kolobar, ki se je nekaj dni večal. Takoj sem posumila na boreliozo, saj sem jo imela že pred dvema letoma in takrat sem imela podoben kolobar, a na drugem mestu. Zdravniku sem poslala fotografije in zelo hitro dobila nazaj potrditveno sporočilo, da gre res za boreliozo, in obvestilo, da me v lekarni čaka recept za petdnevno jemanje antibiotika.

V naslednjih dneh sem bila utrujena, po antibiotiku mi je bilo kakšno uro zelo slabo, v rokah in nogah sem več dni občasno čutila mravljince, občasno me je bolela tudi glava, ki me sicer nikoli ne. Ko sem vprašala kolegico zdravnico, ali je mogoče, da me je pičila kakšna druga žival, ki me je okužila, je pritrdila, da ni nujno, da je to klop.

Imamo veliko okuženih klopov in zelo nizko precepljenost

Čeprav je v Sloveniji cepljenje obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot so gozdarji in lovci, ga na NIJZ-ju priporočajo vsem starejšim od enega leta, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Slovenija spada med endemska področja in se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav. Klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega menigoencefalitisa, je največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji, z borelijami okuženi klopi pa so razširjeni po vsej Sloveniji.

Letos zaradi epidemije manj cepljenje zaradi zaprtih ambulant

Podatkov o cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu na NIJZ za letošnje leto ne spremljajo sproti, bo pa na število cepljenih verjetno vplivalo dejstvo, da v času razglašene epidemije covida-19 ambulante za cepljenja niso obratovale. Po razglasitvi konca epidemije so cepljenje spet omogočili.