Dnevnik se sprašuje, kako se je vloga za koncesijo Marte Macedoni Lukšič znašla med prioritetami ministrstva za zdravje. Foto: BoBo
Dnevnik se sprašuje, kako se je vloga za koncesijo Marte Macedoni Lukšič znašla med prioritetami ministrstva za zdravje. Foto: BoBo


Marta Macedoni Lukšič je sprva želela ob odhodu iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana tamkajšnji program obravnave otrok prenesti v koncesijo in ga izvajati na lastnem centru za avtizem. A glede na odločitev ministrstva program v bolnišnici ne bo okrnjen, saj bo dobila nov oziroma dodaten program, poroča časopis.
ZSSS se je izrekel proti koncesiji
Še vedno pa se zastavlja vprašanje, kako se je vloga za koncesijo Marte Macedoni Lukšič znašla med prioritetnimi vlogami na ministrstvu za zdravje, navaja Dnevnik. ZZZS se je namreč izrekel proti omenjeni koncesiji, ker na tem področju po njihovih podatkih ni bilo dolgih čakalnih dob, v UKC-ju Ljubljana pa so ves čas opozarjali, da za otroke z avtizmom že skrbi njihova ekipa strokovnjakov.

Mnenje ZSSS-ja ni zavezujoče ...
Macedoni Lukšič je dobila koncesijo za 0,6 zdravniške ekipe, letos pa bo vredna okoli 36.000 evrov. Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da mnenje ZZZS-ja o koncesijah ni zavezujoče oziroma da pri koncesijah zavod ni dajalec soglasja. Na ministrstvu so stališče zavoda, da ta koncesija ni potrebna, označili za neutemeljeno, ker so bila sredstva zanjo že zagotovljena v splošnem dogovoru.

... je pa nujna pogodba z ZSSS-jem
Črpanje sredstev lahko steče šele na podlagi pogodbe z ZZZS-jem, besede Marte Macedoni Lukšič navaja Dnevnik. Ali bo pogodba sklenjena, pa naj bi bilo jasno v prvem tednu julija. Njen inštitut za avtizem sicer deluje že od začetka aprila, a doslej le za samoplačnike, še piše časnik.