Macron je bil glavni govorec na nacionalni konvenciji o duševnem zdravju in psihiatriji, ki je potekala v Parizu. Foto: Reuters
Macron je bil glavni govorec na nacionalni konvenciji o duševnem zdravju in psihiatriji, ki je potekala v Parizu. Foto: Reuters

Če bo zdravnik predpisal psihoterapijo, bo zdravstveni sistem posamezniku kril 40 evrov za prvo terapijo in 30 evrov za vse nadaljnje terapije, ki sicer v povprečju stanejo od 50 do 70 evrov.

Zaradi pandemije covida-19 in s tem povezanih ustavitev javnega življenja se Francija tako kot druge države po vsem svetu spoprijema s porastom stresa in osamljenosti.

"Pandemija je razkrila pomembnost duševnega zdravja in to je zaveza za ves narod," je dejal Macron ob predstavitvi ukrepa, ki bo poleg kritja stroškov za psihoterapijo vključeval tudi 800 novih delovnih mest za potrebe duševnega zdravja do leta 2022.

Trenutno samo nekaj zasebnih zdravstvenih zavarovalnic posameznikom krije stroške za psihoterapijo.

Po podatkih letošnje raziskave ima kar 13 milijonov Francozov težave z duševnim zdravjem, kar pomeni eden od petih prebivalcev.

Posebna pozornost mladim

Ker je pandemija še posebej veliko posledic pustila pri mladih, ki so se morali med večkratnimi ustavitvami javnega življenja šolati na daljavo in so bili tako prikrajšani za socializacijo, je vlada že spomladi razglasila krizo duševnega zdravja med mladimi.

Macron je tako aprila napovedal, da bodo otroci in mladoletniki deležni brezplačnih psihoterapij zaradi občutnega porasta anksioznosti in drugih duševnih težav med mladimi.

Francija ima dolgo tradicijo psihoanalize s psihoanalitikom Jacquesom Lacanom in otroško psihoanalitičarko Francoise Dolto na čelu, kar je prispevalo k temu, da je v državi tudi veliko usposobljenih psihoterapevtov.

Kot navaja francoski portal The Local, ima Francija glede na podatke iz leta 2015 84 psihologov na tisoč prebivalcev, kar je skoraj trikrat več kot Združeno kraljestvo, kjer je to število 32.

Da bi lani zmanjšali porabo antidepresivov, so v nekaterih delih države posameznikom z lažjimi ali zmernimi duševnimi težavami zagotovili do 20 brezplačnih psihoterapij.