Na Pogačarjevem trgu sicer obiskovalci lahko med drugim sodelujejo na dobrodelnem srečelovu in se udeležijo strokovnih izobraževanj na temo paliative in neozdravljivih boleznih. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na Pogačarjevem trgu sicer obiskovalci lahko med drugim sodelujejo na dobrodelnem srečelovu in se udeležijo strokovnih izobraževanj na temo paliative in neozdravljivih boleznih. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Marcel je bil deček, ki se mu je maja končalo kratko, 3-mesečno življenje – rodil se je namreč z najhujšo obliko spinalne mišične atrofije. V najtežjih trenutkih je njegovi družini pomagala ekipa paliativne oskrbe na Pediatrični kliniki.

Na Marcelovi tržnici, ki poteka na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, ozaveščajo o neozdravljivih boleznih in z različnimi dejavnostmi zbirajo dobrodelna sredstva. Namenili jih bodo prav majhni ekipi zdravnikov, medicinskih sester in kliničnih psihologov, ki to delo opravljajo poleg 100-odstotne zaposlitve na svojih matičnih oddelkih.

Sorodna novica Paliativna oskrba otrok: med sočutjem in strokovnostjo

"Ekipa za paliativno oskrbo otrok Pediatrične klinike v Ljubljani je Marcelovi družini omogočila, da so lahko svoj omejeni čas preživeli ne v bolnišnici, ampak doma in da so dobili vso oskrbo, ki so jo potrebovali," je v pogovoru za Televizijo Slovenija povedala Neja Žitnik iz organizacijske ekipe dogodka. Dodala je, da so starši želeli z zbiranjem sredstev izraziti svojo hvaležnost in s tem pomagati čim več družinam majhnih bolnih otrok, ki bodo v stiski.

Na Pogačarjevem trgu sicer obiskovalci lahko med drugim sodelujejo v dobrodelnem srečelovu in se udeležijo strokovnih izobraževanj na temo paliative in neozdravljivih boleznih. Tržnico spremlja tudi kulinarični in glasbeni program, za najmlajše pa so pripravili otroške delavnice. Dogodek bo sicer potekal do 20. ure.

Zbiranje sredstev tudi prek SMS-sporočil in dobrodelne dražbe

Vsi tisti, ki se dogodka v središču prestolnice ne morejo udeležiti, lahko na številko 1919 pošljejo SMS s sporočilom MT5 in s tem prispevajo 5 evrov. Zbiranje sredstev preko SMS-sporočil poteka do konca septembra.

Do 1. oktobra pa se sredstva zbirajo tudi z dobrodelno dražbo za katero so drese in športne rekvizite donirali slovenski športni asi, kot so denimo Luka Dončić, Jan Oblak ter drugi slovenski nogometni reprezentanti.

Dobrodelna tržnica za otroke z neozdravljivimi boleznimi