Več kot 120 let stara stavba mariborskega infekcijskega oddelka zdaj čaka na rušenje, na njenem mestu pa naj bi v treh letih zgradili novo. Foto: Sobotainfo/Bobo
Več kot 120 let stara stavba mariborskega infekcijskega oddelka zdaj čaka na rušenje, na njenem mestu pa naj bi v treh letih zgradili novo. Foto: Sobotainfo/Bobo

Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanje UKC-ja Maribor je že nekaj mesecev zaradi pomanjkanja kadra zmanjšan na 20 bolniških postelj. Tudi na novi preseljeni lokaciji jih več ne morejo ponuditi, pravi predstojnica Božena Kotnik Kevorkijan. "Za optimalno nego zmoremo 20 bolnikov, za malo manj optimalno se bomo pač potrudili še do 29, več pa nikakor ne, to se tudi prostorsko ne bo izšlo," je opozorila.

Ob tem oddelek jih pesti tudi kadrovska stiska, saj kakšen dan manjka tudi do 15 medicinskih sester. Trenutno so zasedene vse postelje na oddelku. Prevladujejo bolniki s covidom, pljučnico, pa tudi sepso in okužbo sečil. Tudi nekaj primerov gripe so že imeli, dodaja Kotnik Kevorkijan.

Sorodna novica Zdravniška zbornica in UKC Maribor: Izgradnja infekcijske klinike je nujna

Začasni prostori zahtevajo od zaposlenih veliko prilagajanja in iznajdljivosti, da bolniki pri oskrbi niso prikrajšani. "Oddelek je nekoliko oddaljen od centralnega dela UKC-ja, dalj smo od laboratorija, nimamo vseh servisnih služb, ki smo jih imeli v stari stavbi, ni cevne pošte in podobno," je pojasnil predstojnica.

A vse to so pripravljeni potrpeti v upanju, da čez tri leta res dobijo novo sodobno stavbo z vsemi sodobnimi razmerami in prostori za bolnike in pa tudi za osebje, je dodala Božena Kotnik Kevorkijan. Stala bo na mestu več kot 120 let stare infekcijske stavbe, ki naj bi jo kmalu porušili. Razpis za izbiro izvajalca novogradnje nameravajo po napovedih vodstva bolnišnice objaviti v začetku naslednjega leta.