UKC Maribor že več let rešuje težave s pomanjkanjem anesteziologov. Foto: BoBo
UKC Maribor že več let rešuje težave s pomanjkanjem anesteziologov. Foto: BoBo
Podjemne pogodbe za mariborske anesteziologe


V mariborskem kliničnem centru bodo pomanjkanje anesteziologov reševali tudi s sklepanjem podjemnih pogodb s slovenskimi anesteziologi, če bo današnjo odločitev sveta UKC-ja Maribor potrdilo še ministrstvo za zdravje.
V mariborskem UKC-ju imajo trenutno zaposlenih 31 specialistov anesteziologov, kar je sicer 11 več kot leta 2015. Poleg tega je do zdaj v tej bolnišnici dnevno pomagalo še okoli deset specialistov anesteziologije iz drugih ustanov. Od tega so bili trije ali štirje hrvaški anesteziologi, preostali pa specialisti iz drugih slovenskih bolnišnic.

Jezikovne ovire in razlike v plačilu
"V operacijski dvorani smo imeli vsak dan drugega anesteziologa, bile so tudi jezikovne ovire, zaradi česar je lahko trpela tudi varnost zdravljenja," je dejal strokovni direktor UKC-ja Maribor Matjaž Vogrin. "Bila je tudi zelo nerodna situacija, saj je bila razlika v plačilu za ljubljanskega in mariborskega anesteziologa v sosednjih operacijskih dvoranah tudi šest proti ena," je dodal.

Vogrin je še poudaril, da želijo s podjemnimi pogodbami nadomestiti tudi anesteziologe, ki prihajajo v UKC Maribor pomagat iz drugih slovenskih bolnišnic, medtem ko jim je izpad hrvaških anesteziologov, ki so prihajali prek pogodbe z Inštitutom za raziskave v medicini, uspelo nadomestiti z dodatnimi zaposlitvami na oddelku.

Pred dnevi se je namreč iztekla pogodba z reškimi anesteziologi. Zanje so posredniku, Inštitutu za raziskave v medicini, plačevali tudi več kot 150.000 evrov na mesec. Na pomoč v Maribor pa trenutno še vedno prihajajo anesteziologi iz Ljubljane, Murske Sobote in Celja. Poleg omenjenih so zaposlili še tri specialiste iz tujine, ki so v prilagoditvenem obdobju oziroma čakajo na priznanje poklicne kvalifikacije. Še nekaj mladih zdravnikov ta hip končuje specializacijo.
V prihodnje bi radi dosegli, da sploh ne bodo več potrebovali zunanje pomoči. A do ustrezne kadrovske popolnitve oddelka za anesteziologijo bo trajalo še nekaj časa, zato kot najbolj ekonomično rešitev za vmesni čas vidijo sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi anesteziologi. "Želimo zmanjšati stroške in izboljšati delovno klimo ter strokovno delo na oddelku za anesteziologijo," je poudaril Vogrin.
Podjemne pogodbe bi znižale stroške do 50 odstotkov
Stroški naj bi se s podjemnimi pogodbami z domačimi anesteziologi zmanjšali za od 40 do 50 odstotkov. Gostujoči anesteziologi prejmejo 120 evrov na uro, domači bi po Vogrinovih izračunih dobili nekaj manj kot 40 evrov neto.

Posebni program bi izvajalo 33 zdravnikov specialistov anesteziologije zunaj rednega delovnega časa, za zdaj do sredine leta 2019. "Ocenjen prihranek stroškov zunanjih anesteziologov iz Slovenije, ki jih nadomeščamo s podjemnimi pogodbami z lastnimi zaposlenimi, je za štiri mesece 115.600 evrov. Ocenjen prihranek stroškov zunanjih anesteziologov iz IRM, ki jih sicer nadomeščamo z rednimi zaposlitvami, pa je za štiri mesece 325.000 evrov," so izračunali v UKC-ju Maribor.

Tveganje za izgorelost anesteziologov
Člani sveta zavoda so bili sprva skeptični, saj je sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi v zdravstveni dejavnosti zelo omejeno. "Ljudje izgorevajo, zdaj bi jih obremenili še zunaj delovnega časa," je bil na seji skeptičen Vilibald Premzl. "Leta 2016 je kriza izbruhnila zato, ker so anesteziologi umaknili soglasje za dežurstvo. Lahko to sproži učinek domin na drugih oddelkih?" je vprašala Stanislava Naterer. "Gre za izredne razmere, ki zahtevajo izredno ukrepanje," je odgovoril Vogrin, ki ocenjuje, da na drugih oddelkih zaradi tega ne bo težav.
Na koncu so se s predlogom posebnega programa strinjali, če na ministrstvu za zdravje ne bodo imeli kakšnih pomislekov. Po besedah predsednika sveta zavoda Ljuba Germiča si vsi želijo, da se pereči položaj na mariborski anesteziologiji končno reši, a znotraj zakonskih okvirov.
Glede na pričakovane zaposlitve specializantov po končani specializaciji in predvidene upokojitve zdajšnjih zaposlenih predvidevajo, da se bo do leta 2020 število specialistov povečalo na 39.

Podjemne pogodbe za mariborske anesteziologe