Marjan Mačkošek. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Marjan Mačkošek. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Predstavniki vlade v novem svetu so Klemen Pleško, Marjan Mačkošek in Mojca Gornjak, ki so to funkcijo opravljali že v zadnjem letu dni, in novinec v svetu UKC-ja Maribor Franc Hočevar. Predstavnik zavarovancev ostaja Borut Bogataj, za predstavnico uporabnikov je bila imenovana Maja Damevska. Za predstavnika delavcev UKC-ja Maribor je bil znova izvoljen Luka Kolarič, ki mu pripada tudi funkcija podpredsednika sveta zavoda.

Tokratno sejo je sklical Hočevar kot najstarejši med člani, nato pa je vodenje prevzel Mačkošek, ki je prejel večino na glasovanju za novega predsednika sveta zavoda.

Predtem je svet UKC-ja Maribor vodil takratni direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder, ki pa ga je vlada julija letos razrešila. Pod njegovim vodstvom je svet zavoda sprožil postopek razrešitve direktorja UKC-ja Maribor Antona Crnjaca, s katerim so potem junija sklenili sporazum o prenehanju funkcije s 30. septembrom in za vršilca dolžnosti generalnega direktorja za pol leta imenovali nekdanjega direktorja, zdaj mestnega svetnika Gibanja Svoboda Vojka Flisa.

Sorodna novica Za predsednico sveta UKC Ljubljana spet izvoljena Irma Gubanec

Crnjac: Izplavali smo iz rdečih številk

Crnjac je še zadnjič nagovoril svet zavoda. V predstavitvi delovanja UKC-ja Maribor v dveh letih njegovega vodenja je poudaril, da je klinični center v tem času izplaval iz rdečih številk. Ocena poslovanja zavoda v prvih sedmih mesecih letošnjega leta kaže presežek prihodkov nad odhodki v vrednosti dobrega dva milijona evrov, kar je po njegovih besedah najboljši poslovni rezultat te ustanove v zadnjih 15 letih. "Bolnišnico zapuščam v odlični kondiciji," je dejal in izrazil upanje, da se bo tako nadaljevalo tudi pod novim vodstvom.

Članom sveta zavoda je predstavil tudi vlaganja v infrastrukturo UKC-ja Maribor. Pojasnil je, da so med drugim začeli nadgradnjo oddelka za onkologijo, preselili so pljučni oddelek s Pohorja v matično ustanovo in zgradili požarna dvigala na kirurški stolpnici.

Nova infekcijska klinika

Naslednji večji projekt je gradnja nove infekcijske klinike, kjer bodo po besedah Crnjaca v kratkem preselili oddelek na začasno lokacijo in začeli rušenje stare stavbe. Poudaril je, da so v kliničnem centru pravočasno pripravili vso potrebno dokumentacijo za ta projekt. "Očitki, kako je UKC Maribor zamujal z nekimi projekti, absolutno ne držijo," je ponovil.

Sorodna novica Zdravniška zbornica in UKC Maribor: Izgradnja infekcijske klinike je nujna

Pojasnil je, da so z državne ravni prejeli potrdilo, da se projekt kljub spremembi, po kateri naj bi ministrstvo namesto evropskih sredstev dalo v ta namen državna sredstva, nadaljuje. Svet zavoda je na nedavni dopisni seji tudi dal soglasje k rušitvi stare stavbe in naložil upravi, da pospeši dejavnosti na tem projektu.

Za negovalno bolnišnico, ki jo bodo uredili v nekdanji stavbi pljučnega oddelka, poteka postopek javnega naročila. Na razpis sta prispeli dve ponudbi, a zdaj poteka revizijski postopek in v UKC-ju čakajo njegov razplet.

Še vedno je aktualen tudi načrt za postavitev kontejnerske bolnišnice z do 50 posteljami, ki bi jo uporabljali v času epidemij ali za potrebe posameznih oddelkov v času novogradenj. Crnjac je povedal, da sta tudi v tem primeru prispeli dve ponudbi in čakajo na odločitev o izbiri.