Mabra inženiring mora do torka na poziv ministra predložiti vsa dokazila o izpolnjevanju pogojev za menjavo nepremičnin. Foto: MMC RTV SLO
Mabra inženiring mora do torka na poziv ministra predložiti vsa dokazila o izpolnjevanju pogojev za menjavo nepremičnin. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je vlada 25. februarja lani odobrila sklenitev menjalne predpogodbe, s katero naj bi država in Mabra inženiring zamenjali nepremičnino na Trubarjevi 2, ki je v upravljanju Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), s poslovno stavbo Dunajski kristali v Stožicah, kamor naj bi se sicer preselile vse službe IVZ-ja z izjemo laboratorijev.

Pred končno odločitvijo je vlada pridobila dve različni cenilni mnenji za vrednost nepremičnine IVZ-ja. Po enem naj bi bila nepremičnina vredna od osem do 12,9 milijona evrov, po drugem pa deset milijonov evrov. Na podlagi teh se je odločila za sklenitev menjalne pogodbe.

A pogodbe niso podpisali. Mabra inženiring, ki gradi Dunajske kristale, bi morala 29. oktobra lani ministrstvu za zdravje predložiti uporabno dovoljenje za novo stavbo in dokazilo, da je ta prosta bremen. Vendar pa se menjava ni zgodila, ker stavba po besedah direktorice Mabre Nevenke Zekić še ni bila končana.

Menjalno pogodbo pregledala posebna komisija
Minister Marušič je nato 20. januarja imenoval posebno komisijo, ki je opravila nadzor nad postopki priprave menjalne pogodbe za stavbo IVZ-ja med državo in Mabro. Z nadzorom je minister želel ovreči vse dvome o gospodarnosti in transparentnosti posla. Na podlagi prejetega poročila je minister zdaj Mabro pozval, naj do 15. februarja izroči dokazila o izpolnjevanju pogojev, ki jih postavlja menjalna predpogodba in aneks ena k menjalni predpogodbi.

Marušič je v zvezi s pripravo menjalne pogodbe z Mabro 7. januarja na urad za preprečevanje pranja denarja naslovil vprašanje glede finančnega poslovanja in lastništva Mabre, vendar je urad prošnjo ministrstva zavrnil. S primerom se na ministrovo pobudo ukvarja tudi komisija za preprečevanje korupcije.