"Z uvedbo referenčnih ambulant bomo razbremenili zdravnike, bolnikom pa omogočili bolj celostno obravnavo," je prepričan Dorjan Marušič. Foto: MMC RTV SLO
Diplomirana medicinska sestra bo po ocenah prevzela približno 25 odstotkov zdravnikovega dela. Foto: MMC RTV SLO

"Na celotnem slovenskem območju bomo uvedli 40 takšnih ambulant in vzpostavili ekipe, ki bodo, poleg diplomirane medicinske sestre, vključevale še polovično zaposleno administratorko. Taka ureditev bo razbremenila zdravnike, ki se bodo lahko posvetili drugim bolnikom," je na novinarski konferenci zagotovil minister za zdravje Dorjan Marušič.

"Na tem področju orjemo ledino"
Zdravniki se bodo po ministrovih besedah tako posvetili resneje ali kronično bolnim pacientom. Za primere, kot so astmatični, depresivni bolniki, bolniki s sladkorno boleznijo ali kronično okvaro ledvic, bo namreč poskrbela dodatna diplomirana medicinska sestra. "Na ministrstvu se zavedamo, da bodo prvi rezultati verjetno vidni šele v začetku leta 2012, čeprav z januarjem že lahko začnejo delovati tiste referenčne ambulante, ki izpolnjujejo pogoje. Kateri zdravniki oz. katere ambulante bodo referenčne, bo znano v drugi polovici januarja, vse pa bodo predvidoma začele delovati v mesecu aprilu," dodaja Marušič in poudarja: "Na tem področju orjemo ledino, takega primera v svetu ne boste našli."

Minister na morebitno nezaupanje bolnikov do dela diplomiranih medicinskih sester odgovarja, da "ljudje imajo zaupanje v zdravstveno osebje, te sestre pa so za tovrstno delo usposobljene, predvideno pa je še dodatno izobraževanje".

"Dodatna sestra prevzema okoli 25 odstotkov bolnikov"
Kot razlog za uvedbo takšnih ambulant je ministrova svetovalka Tonka Poplas Susič navedla pomanjkanje posvečanja pozornosti organizaciji in funkcioniranju primarne dejavnosti v zadnjih letih. "Referenčne ambulante so torej že obstoječe ambulante družinske medicine, diplomirana medicinska sestra pa bo načrtno in aktivno pristopila ter prevzela predvsem stabilne in urejene kronične bolnike," pojasnjuje Poplas Susičeva.

Meni, da bo dodatna medicinska sestra prevzela približno 25 odstotkov zdravnikovega dela, kar pomeni, da bo zdravnik imel več časa za preostale bolnike. "Uvedba ambulant ureja vsebino in organizacijo dela, kadrovsko strategijo in model plačevanja," dodaja Poplas Susičeva.

Ustvaril se bo register kroničnih bolnikov
Cilj uvedbe referenčnih ambulant je, kot je dejala Poplas Susičeva, bolj kakovostna in stroškovno učinkovita obravnava bolnikov, dokler njihova napotitev k specialistom ni nujna. Takšne ambulante bodo morale uvesti registre in protokole vodenja kroničnih bolnikov, se vključevati v preventivne aktivnosti in dosegati kazalnike kakovosti.

V januarju sicer še poteka zbiranje anket, ki so bile poslane zdravnikom. Zainteresirani zdravniki se bodo predvidoma v prihodnjem tednu sešli in se seznanili s podrobnostmi. V postopku sta tudi priprava preventivnih programov in dopolnjevanje protokolov. Projekt poleg ustvarjanja registrov kroničnih bolnikov vključuje tudi sprotno validiranje dela.