Sestre iz enot intenzivne terapije III so julija stavkale. Foto: BoBo
Sestre iz enot intenzivne terapije III so julija stavkale. Foto: BoBo

Inšpektorat za javno upravo je v nadzoru nad plačami srednjih medicinskih sester, ki delajo v enotah intenzivnih terapij III, ugotovil nepravilnosti. Sestram so napačno izplačevali plače in jim neupravičeno priznali napredovanja za delo diplomiranih medicinskih sester.

Zaradi napredovanj večkrat stavkale
Prav izplačevanje napredovanj za sestre, ki na teh oddelkih opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester, je bilo tudi vzrok za julijsko stavko sester v UKC-ju. Zaradi nasprotujočih se interpretacij vprašanja napredovanj sta se vodstvo in sindikat obrnila na inšpektorat.

Odločil je inšpektorat
Inšpektorat je odločil, da napredovanj, ki so jih srednje medicinske sestre dosegle pred prevedbo v nov plačni sistem, ni mogoče prenašati na delo diplomiranih medicinskih sester. Upoštevajo se lahko le za delo srednjih medicinskih sester. Pogodbe, ki jih imajo srednje medicinske sestre v omenjenih enotah sklenjene, namreč določajo, da 80 odstotkov plače prejemajo za delo diplomirane medicinske sestre, 20 odstotkov pa za delo srednje medicinske sestre, kar je sicer tudi stopnja njihove izobrazbe.

UKC mora nepravilnosti odpraviti in se dogovoriti za vračilo preveč izplačanih plač. Inšpektorat je ugotovil tudi nepravilnosti pri sklepanju pogodb o zaposlitvi na delovna mesta, za katera zaposleni ne izpolnjujejo izobrazbenih kriterijev.