Sindikati so sporočili, da bodo dogovor z vlado predvidoma podpisali v naslednjem tednu. Foto: Zajem zaslona/Društvo MSBZT Nova Gorica
Sindikati so sporočili, da bodo dogovor z vlado predvidoma podpisali v naslednjem tednu. Foto: Zajem zaslona/Društvo MSBZT Nova Gorica

Reprezentativni sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege so v skupnem sporočilu pojasnili, da so pogajanja, ki so se začela v sredini avgusta, primarno potekala zaradi akutnega reševanja kadrovske problematike na področju zdravstvene nege in nekaterih pomanjkljivosti iz preteklih dogovorov.

Ocenili so, da dogovor pomeni korak proti reševanju kadrovske problematike v zdravstvu in socialnem varstvu, vsebina dogovorjenega pa se bo v praksi uveljavila na način, "ki bo pripomogel k omejevanju odhodov zaposlenih iz zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodov, zlasti z delovišč z največjimi obremenitvami".

Podrobnosti dogovora niso razkrili. Po poročanju Radia Slovenija so se dogovorili o dvigu plač za od štiri do 24 odstotkov. Medicinske sestre v intenzivnih enotah naj bi dobile šest plačnih razredov višjo plačo, medtem ko bodo medicinske sestre, bolničarji in socialni oskrbovalci v domovih za starejše dobili do štiri plačne razrede več. En plačni razred sicer pomeni za 4 odstotke višjo plačo.

Podpis dogovora predvidoma v prihodnjem tednu

Prihodnji teden naj bi tako po navedbah sindikatov predvidoma poleg predloga dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter nadaljevanju pogajanj podpisali tudi aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi.

Pogajanja o uvrstitvi preostalih delovnih mest v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva pa se bodo v skladu z dogovorom nadaljevala 15. januarja 2022, so še napovedali v sindikatih.