Ministrica Milojka Kolar Celarc se je osebno zavzela, da se pridobijo podatki o nakupih vseh bolnišnic. Foto: BoBo
Ministrica Milojka Kolar Celarc se je osebno zavzela, da se pridobijo podatki o nakupih vseh bolnišnic. Foto: BoBo
Ministrica z direktorji o sistemu naročanja

Podatki bodo objavljeni na spletnih straneh združenja javnih zdravstvenih zavodov, ki izvaja omenjeni projekt. Ministrica za zdravje se je po besedah direktorja UKC-ja Maribor Janeza Lavreta odločila, da se bo osebno zavzela za to, da dobijo podatke vseh bolnišnic, saj so do zdaj v projektu sodelovale le nekatere. Po njegovem mnenju mora ministrstvo kot ustanovitelj javnih bolnišnic zagotoviti, da te podatke dobijo, s čimer jih bodo lahko tudi obdelali.

"Dogovorili smo se, da do 12. decembra vsi zavodi pošljejo podatke o svojih nabavnih cenah za materiale, pripomočke, opremo, ki bodo potem objavljeni in obdelani do konca januarja," je v izjavi po sestanku pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Skupna baza cen za racionalnejše nakupe
V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so s projektom skupne baze cen začeli že pred leti, je navedel direktor združenja Metod Mezek. V preteklem letu se je sicer v bazo vključilo nekoliko manj zavodov, ker so bili podatki manj pregledni. "Zdaj smo se dogovorili, da bomo z novimi šifranti in s konkretnimi postopki prišli do uporabniških podatkov in za tem stoji tudi ministrstvo," je dejal po srečanju.

S centralno bazo želijo predvsem doseči večjo preglednost, pa tudi to, da bodo imeli direktorji več informacij o tem, kako, po kakšni ceni, pogoji in kje, kupujejo druge bolnišnice. Tako se bodo za lastno bolnišnico lažje odločili za najracionalnejši nakup.

Najprej poenotenje, nato zniževanje cen
S to potezo bi dolgoročno dosegli poenotenje cen, na tej osnovi pa bodo nato delovali tudi v njihovo zniževanje, pa je pojasnil Radoslav Marčan z Ortopedske bolnišnice Valdoltra. "Po drugi strani pa ne bo več mogoče, da bi nekdo kupoval neko protezo po 1.000 evrov, drugi pa po 2.000 evrov," je dodal.
Direktorica Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Nataša Fikfak je dejala, da jih je informacija o preplačanih kolčnih protezah, ki je pred kratkim prišla v javnost, pretresla, da pa so se držali zakona o javnem naročanju in zato nikoli ni bilo dvomov, da bi lahko določen material preplačali v tolikšni meri. O izbiri posameznih predmetov in zdravil sicer odločajo strokovne komisije, odločitve pa so vedno pogojene s potrebami, je sklenila.

Ministrica z direktorji o sistemu naročanja