Ministrica je naznanila domnevno kaznivo dejanje. Foto: BoBo
Ministrica je naznanila domnevno kaznivo dejanje. Foto: BoBo

Kot so zapisali na ministrstvu, so bili o sumu kaznivega dejanja obveščeni iz poročanja medijev. Koprska dopisnica TV Slovenija Eugenija Carl je namreč razkrila, da Zimmermann množično opravlja operacije krčnih žil, tudi kadar zanje ni bilo potrebe. Posege naj bi opravljal nestrokovno in v neustreznih razmerah, nekaterim pacientom pa je povzročil tudi resne zaplete.

Na ministrstvu za zdravje ugotavljajo, da je na podlagi do sedaj zbranih podatkov mogoče sklepati, da je Zimmermannovo zdravljenje več pacientom občutno poslabšalo zdravje. Ministrica za zdravje je zato tožilstvo prosila, da o primeru obvesti pristojne organe pregona v Italiji, kjer ima Zimmermann ordinacijo.

S primerom se ukvarjajo tudi kriminalisti, ki so dopoldne obiskali Eugenijo Carl in jo spraševali o informacijah, dokumentih in izjavah, povezanimi z delom Janeza Zimmermanna.

O primeru niso seznanjeni
Karabinjerji so v Trstu sporočilo o primeru Zimmermann iz Slovenije sicer dobili sinoči, je poročal Radio Slovenija. Ob morebitni odločitvi za preiskavo ga bodo, po besedah odgovornega, predali posebnemu oddelku v Vidmu, specializiranemu za zdravstvo. V združenju zdravnikov, kirurgov in zobozdravnikov tržaške pokrajine pa so dopisnici RA SLO povedali, da ne poznajo v Sloveniji razkrite zgodbe o domnevno sporni zdravniški praksi. Potrdili pa so, da je Zimmerman njihov član.

V slovenski zdravniški zbornici pa še niso odgovorili na vprašanja TV Slovenija, ali ima Zimmerman vse potrebne znanstvene nazive, kje je doktorat in specializacijo pridobil in ali jih je zbornica preverjala. Za spletni portal Siol je namreč povedal, da je doktoriral v Ljubljani, a v bibliografski bazi Cobbis ni nobenega njegovega dela, za TV Slovenija pa je dejal, da je doktorat pridobil v Nemčiji.

Ministrica ovadila kirurga Zimmermana
Ministrica ovadila kirurga Zimmermana