Ministrica je člane sanacijskega odbora imenovala na podlagi zakona o sanaciji bolnišnic. Foto: BoBo
Ministrica je člane sanacijskega odbora imenovala na podlagi zakona o sanaciji bolnišnic. Foto: BoBo

Imenovani kandidati sanacijskega odbora so Mitja Košnik, Ervin Pfeifer, Anja Milenković Kramer, Robert Cugelj, Mirko Stopar in Mateja Radej Bizjak. Košnik je nekdanji direktor Klinike Golnik. Pfeifer je bil nesojeni gospodarski minister v trenutni vladi, a ga je predsednik vlade Miro Cerar leta 2014 tik pred zdajci zamenjal z Jožefom Petrovičem. Pfeifer je bil v preteklosti direktor centra za ekonomiko in razvoj organizacije v NLB-ju.

Milenković Kramerjeva je vodja finančno-ekonomske službe na inštitutu za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Cugelj pa je dolgoletni generalni direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega centra Soča. Stopar in Radej Bizjakova prihajata z ministrstva za zdravje. Stopar je generalni direktor direktorata za ekonomiko, Radej Bizjakova pa je pomočnica generalnega sekretarja na ministrstvu.

Sanacijski odbor bo poročal vladi
Skladno z intervencijskim zakonom o sanaciji bolnišnic je morala ministrica v 15 dneh od začetka sanacije imenovati sedem članov sanacijskega odbora, rok pa se je iztekel v petek. Sanacijski odbor bo preverjal, ali so ukrepi in akcijski načrti pripravljeni v skladu s pravili. Vsake tri mesece bo o svojem delu in poteku sanacije poročal ministrstvu. Dvakrat letno bo poročal vladi o poteku sanacije. Lahko bo tudi ministru za zdravje predlagal razrešitev sanacijske uprave.

Intervencijski zakon določa, da se v sanacijski odbor imenujejo strokovnjaki s področja ekonomije, vodenja in upravljanja, prava in zdravstva, ki imajo strokovne, vodstvene organizacijske in druge sposobnost za opravljanje nalog sanacijskega odbora.