Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zadovoljna z rezultati lanskega programa skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zadovoljna z rezultati lanskega programa skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu. Foto: BoBo

Program so začeli izvajati lani oktobra, v programu pa je sodelovalo 14 izvajalcev. Ministrica je ob tem po seji vlade dejala, da je vzrok za 74-odstotno realizacijo načrta dejstvo, da se je začel izvajati šele oktobra, ko so se uskladili okoli virov financiranja.

"Močno so se skrajšale čakalne dobe na revmatologiji s 14 na dva meseca, kjer se nam je uspelo na teden dogovoriti za dve dodatni ambulanti," je dejala ministrica in dodala, da so občutno krajše čakalne dobe tudi na koronarografiji.

Letos za krajšanje čakalnih dob 25 milijonov evrov
Za letošnji program skrajševanja čakalnih vrst so izbrali tiste posege, ki po zdravniških merilih pomenijo slabše zdravstveno stanje in kakovost življenja, če se pravočasno ne opravijo. Na prednostni listi za krajšanje čakalnih dob pa so tudi prvi pregledi pri specialistu.

Za program je letos zagotovljenih 25 milijonov evrov, ministrica pa mu je ob tem dejala, da bodo sredstva zagotovili tako, da bodo stroške pripravništva iz zdravstvene blagajne prenesli na državni proračun. Enkratnemu dodatnemu programu bo po napovedih ministrice sledil enoletni program skrajševanja čakalnih dob kot rezultat pogajanj z zdravniškim sindikatom Fides.