Ministrici za zdravje in delo, Milojka Kolar Celarc in Anja Kopač Mrak, sta optimistični glede prihodnosti Hiše hospic. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Ministrici za zdravje in delo, Milojka Kolar Celarc in Anja Kopač Mrak, sta optimistični glede prihodnosti Hiše hospic. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Prihodnost za Hišo Hospic še negotova
Novi koraki k rešitvi Hiše Hospic

Ministrici Milojka Kolar Celarc in Anja Kopač Mrak tako verjameta, da jim bo to uspelo. Danes je bil sicer dosežen dogovor, da se v sredo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dobijo na operativni ravni.

Srečanje bo posvečeno iskanju konkretnih rešitev in postopkov, kako zagotoviti dolgoročno stabilen način financiranja programa hospic, je pojasnila ministrica za zdravje.

Najprej začasne, nato sistemske rešitve
Po besedah Milojke Kolar Celarc so se pogovarjali, da bodo v Hiši hospic poskušali iskati začasne, premostitvene finančne rešitve, da ne bi prišlo do njenega zaprtja, nato pa nameravajo najti zakonske podlage za dolgoročen sistem financiranja tako zdravstvenih kot socialnih storitev.

Ministrica Anja Kopač Mrak je dejala, da so v letu 2013 pripravili razpis za institucionalno varstvo, ki so ga pripravljeni ponoviti. Meni, da je to najboljša mogoča rešitev v tem trenutku, ob tem pa bi iskali dodatne rešitve glede zdravstvene nege.

Spomnila pa je, da je pri javnem razpisu treba nekaj časa in da morajo biti pogoji široko dostopni tudi drugim. Po mnenju strokovnih služb bi vse skupaj lahko trajalo tri, štiri mesece, je dejala, za vmesno obdobje pa verjame, da bodo v Hiši hospic našli možnosti.

Od ministrstva za delo letos 200.000 evrov
Kot je še navedla ministrica Anja Kopač Mrak, ministrstvo za delo letos sofinancira programe društva hospic v obsegu 200.000 evrov. Pojasnila je, da sofinancirajo program spremljanja umirajočih, v zadnjem obdobju tudi program spremljanja žalujočih otrok, mladostnikov in odraslih.

Hišo hospic so sicer sofinancirali do lanskega leta, letos ne. Društvo namreč za ta program ni pridobilo verifikacije socialne zbornice, kar pa je bil pogoj, zato za sofinanciranje hiše letos niso mogli zagotoviti okoli 43.000 evrov, kot so jih v preteklih dveh letih.

"Ali gre denar za 12 ali 30 umirajočih"
"Dejstvo je, da ljudje pričakujejo, da Hiša hospic dela dobro, da je neki program, ki je tudi mednarodno primerljiv," je ugotavljala ministrica za delo. Obenem je opozorila, da mora imeti država, ko razdeljuje denar, jasne standarde. Pri tem se po njenih besedah pojavi tudi vprašanje, "ali za denar to zagotavljamo 12 ali 30 umirajočim".

Predsednica društva hospic verjame ministricama
Predsednica Slovenskega društva hospic Renata Roban je dejala, da ni razloga, da ne bi verjela ministricama. "Mislim, da smo se že kot ženske sposobne usesti skupaj in narediti nekaj dobrega za ljudi," je dejala. Pri hospicu ne gre za nadstandard, ampak za "standard, ki bi si ga želel vsak človek takrat, ko umira", je še dodala.

Prihodnost za Hišo Hospic še negotova
Novi koraki k rešitvi Hiše Hospic