S čakalnih seznamov so izginili tudi prenaročeni pacienti. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
S čakalnih seznamov so izginili tudi prenaročeni pacienti. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Iz sistema so izbrisali tudi tiste paciente, ki so nov datum za pregled dobili upravičeno, to pa je povzročilo kar nekaj težav v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Da je večje število naročenih pacientov izginilo s seznamov, ugotavljajo v zdravstvenih ustanovah v Celju in Brežicah. Prvi pa so na napako pri izbrisu napotnic opozorili v zdravstvenem domu Idrija.

V pulmološki ambulanti v idrijskem zdravstvenem domu so konec oktobra ugotovili, da je iz njihove čakalne knjige izginilo enajst pacientov, nekaj primerov so odkrili tudi v dispanzerju za mentalno zdravje. Vsem pacientom je skupno to, da so jim preložili pregled na poznejši datum zaradi odsotnosti zdravnice. Tomaž Glažar, direktor ZD Idrija, je dejal: "Pri nas so bili izbrisani iz čakalne knjige tudi pacienti, ki so upravičeno dobili nov termin."

Napako so najprej odkrili v ZD Idrija. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Napako so najprej odkrili v ZD Idrija. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

A podatki so bili izbrisani in nazaj jih ni mogoče dobiti. V primeru Idrije gre za majhen zdravstveni dom in imajo le dve ambulanti, kjer so potrebne napotnice, zato nastalo zmešnjavo zaradi izbrisanih napotnic zdaj rešujejo sami. "Drugega ni, kot da vzpostavimo nazaj čakalne knjige po svojih zmožnostih – če so kakršne koli elektronske sledi za nazaj, nekatere pa po spominu," je dodal Glažar. V idrijskem domu upajo, da so že našli vse paciente, ki so neupravičeno izgubili datum za pregled. Preprosto so jim izdali nove napotnice.

Odgovor, ki so ga z ministrstva prejeli, pa je slišati tako, kot da naj bi želeli vzrok za napako naprtiti kar njim. Glažar je dejal: "Z ministrstva smo dobili odgovor, ali smo res mi pravilno opravili vse postopke in da bi morali pri sebi preveriti evidence, ali smo res pravilno postopali."

Bolnikom svetujejo pazljivost

V zdravstvenem domu Logatec težav zaradi neupravičenega izbrisa napotnic niso opazili. Direktorica ZD-ja Logatec Urška Tomič kljub temu svetuje tistim, ki bi opazili, da se je to zgodilo, da sami pokličejo v ambulanto, kjer so se naročili, in pozovejo medicinsko osebje, da dobijo tisti datum, ki so ga imeli.

Pozorni morajo biti tudi vsi tisti pacienti, ki so bili po pregledu naročeni še na kontrolo, a so jim ta pregled preložili na poznejši datum. Koliko je takšnih primerov po vseh zdravstvenih domovih in bolnišnicah pri nas, ne bo lahko ugotoviti. V celjski bolnišnici na primer predvidevajo, da je z njihovih seznamov izginilo več kot sto naročenih pacientov.

TV Slovenija je za odziv prosila ministrstvo za zdravje, od koder so sporočili, da bodo v sredo dopoldne imeli o tem tiskovno konferenco.

V zdravstvu pomotoma izbrisali stare napotnice