Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Ko bo ministrstvo pridobilo vse verodostojne dokaze in uradne informacije, bo odločalo o nadaljnjih korakih. Če bi se anonimne navedbe iz medijev izkazale za resnične, bo ministrstvo kot ustanovitelj javnega zavoda UKC Ljubljana dolžno ustrezno odreagirati v skladu s svojimi pristojnostmi," so sporočili z ministrstva za zdravje, ki pričakuje, da se bodo zaradi pojasnitev vseh okoliščin vključile vse pristojne institucije, od NPU-ja, KPK-ja do Fursa, in drugi pristojni organi.

Preverjanje morebitnih nepravilnosti

KPK v tem primeru prijave še ni prejel, primer poznajo iz medijev, v splošnem pa dogajanje kaže na anomalijo, je na novinarski konferenci povedal predsednik KPK-ja Robert Šumi. Na KPK-ju zavračajo vsakršno netransparentnost in korupcijska tveganja. Če pa so prisotni elementi kaznivega dejanja, je dejal Šumi, so za to pristojni policija, tožilstvo in sodstvo.

Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da bo policija preverila, ali so v navedenem primeru podani razlogi za sum kaznivega dejanja in nato ukrepala v skladu z zakonskimi pooblastili.

Zdravniška zbornica Slovenije je z zadevo seznanjena iz medijev. Iz objav v medijih je po navedbah zbornice razvidno, da sta bili za zasebnega naročnika iz tujine opravljeni dve ločeni zdravstveni storitvi, in sicer konzultacije pred bolnišnično obravnavo pred zahtevnim kirurškim posegom, ki jih je opravil zdravnik v svojem zasebnem času, ter nato operativni poseg, ki je bil opravljen v UKC-ju Ljubljana in je bil samoplačniški, saj je šlo za pacientko iz tujine.

"Kot je komentiral že generalni direktor UKC-ja Ljubljana, ni nenavadna praksa, da visoko kvalificirani zdravniki nudijo svoje strokovno znanje kot konzultanti tudi v mednarodnem okolju. Ker pa so bila v javnosti sprožena določena vprašanja, bo za razjasnitev Zdravniška zbornica Slovenije zadevo obravnavala v okviru svojih organov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kirurgu nakazanih 6000 evrov v Hongkong

POP TV je v sredo poročal, da naj bi priznani nevrokirurg Roman Bošnjak operiral državljanko Severne Makedonije, ki je morala poleg plačila 27.000 evrov po rednem ceniku za "zasebni honorar" zdravniku nakazati še dodatnih 6000 evrov.

Po informacijah POP TV je morala pacientka pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

Sorodna novica Kirurg v UKC-ju Ljubljana naj bi tujki za operacijo zaračunal 6000 evrov zasebnega honorarja

Bošnjak je družini pacientke z zasebnega elektronskega naslova poslal predračun za operacijo odstranitve tumorja v znesku 27.000 evrov. Na predračunu je uradni logotip Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer je Bošnjak predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. Družina pacientke je oba računa, tudi tistega za zasebni honorar, plačala 18. januarja pred operacijo.

Sporočilo je prestregel in komercialni televiziji posredoval neimenovani vir. POP TV je pridobil tudi račun hongkonške agencije, ki v omenjeni zadevi kot postavko navaja honorar strokovnjaka in medicinsko svetovanje, ne pa plačila letne članarine, kot je navedel Bošnjak.

Direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug je zanikal, da bi vodstvo vedelo za zasebni honorar ali sodelovalo z agencijo iz Hongkonga.