Člani združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov so v sredo na ustavno sodišče vložili pobudo za začasno zadržanje izvajanja prvega aneksa, saj je ta po njihovem mnenju zmanjšal sredstva za obratovanje ambulant. Foto: MMC RTV SLO
Člani združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov so v sredo na ustavno sodišče vložili pobudo za začasno zadržanje izvajanja prvega aneksa, saj je ta po njihovem mnenju zmanjšal sredstva za obratovanje ambulant. Foto: MMC RTV SLO
Minstrstvo za zdravje
Z minstrstva za zdravje so sporočili, da ne morejo pristati na očitek o nedemokratičnosti priprave zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO

Dodatni razlog, da so zapustili sestanek je še, da je ministrstvo za zdravje namesto aktualne problematike financiranja zdravstvenega sistema želelo odpreti druga vprašanja. Na sestanku naj bi se namreč dogovorili o aneksu k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2009, saj so člani združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov v sredo na ustavno sodišče vložili pobudo za začasno zadržanje izvajanja prvega aneksa, saj je ta po njihovem mnenju zmanjšal sredstva za obratovanje ambulant.

Zbornica pričakuje enakopravno obravnavo
V zbornici so pojasnili, da so partnerji v pogajanjih za sklenitev novega aneksa sporna vprašanja že oblikovali, zbornica pa je podala predloge, ki so koristni za vse izvajalce in v interesu državljanov. V zbornici pričakujejo, da jih bo ministrstvo obravnavalo kot enakopravnega partnerja, s katerim bo sodelovalo in iskalo skupne rešitve.

Sami so na dialog pripravljeni, pojasnjujejo, ne bodo pa pristali na kakršno koli podrejeno vlogo zdravnikov in zobozdravnikov, ki si za svoje odgovorno in strokovno delo zaslužijo partnerski odnos in ustrezno spoštovanje.

Ministrstvo zavrnilo očitke
Ministrstvo za zdravje se je na očitke že odzvalo. Pojasnili so, da je predsednica Zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan od začetku sestanka ministra za zdravje Boruta Miklavčiča obvestila, da so zdravniške organizacije v četrtek zvečer soglasno zavrnile predlog zakona o zdravstveni dejavnosti.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bi bilo to iz objektivnih razlogov nemogoče, saj je Slovensko zdravniško društvo na predzadnji tekst osnutka zakona sprejelo drugačen sklep, poleg tega po navedbah ministrstva eden od predsednikov zdravniških organizacij na četrtkovem sestanku sploh ni bil prisoten. Na ministrstvu še dodajajo, da je Miklavčič Živčec Kalanovo na to tudi opozoril in ji dejal, da njena izjava ni odraz resničnih dogodkov, prav to pa naj bi bil, tako ministrstvo, razlog, da se se zapusti sestanek. Tako pa se tem, zaradi katerih je bil sestanek sploh sklican, niso dotaknili.

Na ministrstvu dodajajo, da ne morejo pristati na očitek o nedemokratičnosti priprave zakona o zdravstveni dejavnosti. Izpostavljajo, da je Živčec Kalanova dvakrat sodelovala v razpravi o zakonu, ki je potekala na zdravstvenem svetu. Poleg tega je zbornica sodelovala pri razpravi o zakonu na ekonomsko-socialnem svetu, Živčec Kalanova pa je bila povabljena tudi na razgovor k predsedniku države.