Hematolog in predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo v UKC-ju Ljubljana Samo Zver je povedal, da je zdravljenje bolnika s krvnim rakom dolgotrajno in zelo izčrpavajoče. Zato je priporočljivo, da bolniki začnejo delati na moči in fizični dejavnosti že takrat, ko izvedo za bolezen. Foto: Pixabay
Hematolog in predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo v UKC-ju Ljubljana Samo Zver je povedal, da je zdravljenje bolnika s krvnim rakom dolgotrajno in zelo izčrpavajoče. Zato je priporočljivo, da bolniki začnejo delati na moči in fizični dejavnosti že takrat, ko izvedo za bolezen. Foto: Pixabay

Program celostne rehabilitacije tvorijo trije ključni moduli, ki bolnike opolnomočijo, jim pomagajo obvladovati naporno zdravljenje, zmanjšujejo možnosti za zaplete ali jih odpravljajo. Program zajema fizikalni in gibalni modul, psihosocialni in prehranski modul. Uporabnikom programa pa so na voljo tudi individualna svetovanja in posvetovalnice s strokovnjaki, je pojasnila izvršna direktorica Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic.

Bolniki v program vstopajo med bolnišničnim zdravljenjem ali pa takoj po njem, v program pa bolnika napoti bodisi zdravnik bodisi koordinatorica programa. Bolnikom so v programu na voljo psihologinja, fizioterapevtka, kineziolog in dve dietetičarki.

V okviru fizikalnega in gibalnega modula jim je omogočena redna tedenska telesna vadba s fizioterapevtko in kineziologi. V okviru prehranskega jim klinična dietetičarka oceni prehransko stanje, poda pravilne in ključne informacije o prehrani in jim tudi poda prehranski načrt.

Bolnikom so na voljo tudi mesečne skupinske delavnice s psihologinjo in posvetovalnice s strokovnjaki na temo prehrane, gibanja, psihosocialnega stanja ter obvladovanja različnih zdravstvenih težav. Do zdaj so v program vključili 30 bolnikov, pet bolnikov pa ga je že končalo.

Telesna dejavnost krepi duha
Hematolog in predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo v UKC-ju Ljubljana Samo Zver je povedal, da je zdravljenje bolnika s krvnim rakom dolgotrajno in zelo izčrpavajoče. Zato je priporočljivo, da bolniki začnejo delati na moči in fizični dejavnosti že takrat, ko izvedo za bolezen. "Vsak gram mišic šteje, ko zboliš," je opozoril in dodal, da je pa pomoč strokovnjakov pri vadbi teh bolnikov ključna, da si ne bi naredili še več škode. Hkrati pa telesna dejavnost tudi krepi duha, je dodal. Po navedbah Zvera se lahko bolniki s celostno rehabilitacijo bistveno hitreje vrnejo v vsakdanje življenje, v službo in k dnevnim opravilom.

Hematologinja in strokovna vodja programa Irena Preložnik Zupan pa je dodala, da so izidi zdravljenja tistih bolnikov, ki so bolje fizično pripravljeni, bistveno boljši od tistih, ki v zdravljenje vstopijo shujšani in depresivni.

Donacije za manjkajoča sredstva
Gre za prvi tovrstni program celostne rehabilitacije na področju bolnikov s krvnim rakom. V združenju pa si želijo, da bi ta projekt prešel v redno zdravstveno oskrbo bolnikov. Za celotno izvedbo pilotnega projekta potrebujejo še 50.000 evrov, medtem ko so od ministrstva za zdravje v okviru razpisa prejeli 100.000 evrov. Manjkajoča sredstva zbirajo s SMS-donacijami (ZDRAV5 na 1919) ali z donacijami na transakcijski račun društva.