Po modri tabletki za moške prihaja še rožnata tabletka za ženske. Foto: AP
Po modri tabletki za moške prihaja še rožnata tabletka za ženske. Foto: AP

Za razliko od modre Pfizerjeve tabletke viagra je proizvod farmacevtske družbe Sprout rožnate barve. Primerjava z viagro je sicer zgrešena, saj se modra tabletka, ki jo Pfizer trži od leta 1998, jemlje po potrebi in deluje tako, da prekrvavi moški spolni organ in povzroči erekcijo. Addyi pa deluje na možgane in ga je treba jemati vsako noč.

Sredstvo flibanserin je prvo razvilo nemško podjetje Boehringer Ingelheim, ki je od FDA-ja leta 2010 dvakrat dobilo rdečo luč za trženje z utemeljitvijo, da povzroča več težav kot koristi.

Podjetje Sprout, ki je iznajdbo kupilo od Nemcev, pa trdi, da tabletka pri ženskah poveča spolno slo za okoli 37 odstotkov, kar je za kritike ob vseh stranskih učinkih premalo. Sprout je opravil dodatne teste in študije, vendar je FDA leta 2013 zavrnil tudi njegovo prošnjo.

Podjetje je nato angažiralo ženske organizacije, ki so pomagale lobirati. FDA so obtožile moškega šovinizma in diskriminacije, saj so doslej potrdili že več zdravil za pomanjkanje spolne sle pri moških, za ženske pa še nobenega. Panel strokovnjakov FDA-ja je po pritisku letos junija z 18 proti šest dal zeleno luč, ki jo je sedaj potrdilo še politično vodstvo FDA-ja.

V ZDA naj bi za pomanjkanjem spolne sle trpelo deset odstotkov žensk pred menopavzo.

Številni stranski učinki
Addyi bodo lahko prodajali le zdravniki in farmacevti, ki bodo opravili poseben tečaj. Sredstvo ima namreč številne stranske učinke, med katerimi je najnevarnejši močan padec krvnega pritiska. Jemanje ženske viagre lahko spremljajo še omedlevanje, slabost, vrtoglavica in zaspanost.

Povečanje spolne sle po jemanju flibanserina so znanstveniki odkrili mimogrede ob razvijanju zdravila proti depresiji. Opazili so, da se je ženskam, ki so ga jemale, povečala spolna sla.

Nemško podjetje je hotelo izvajati tudi teste na moških, saj deluje na možgane tako moških kot žensk. Vendar pa se je Sprout odločil, da bo šel v zgodovino kot proizvajalec prve ženske viagre, ki se bo prodajala ženskam pred menopavzo.

Trženje se sicer še ne bo začelo kmalu, saj je podjetje privolilo v prepoved oglaševanja javnosti za poldrugo leto. Najprej bodo skušali prepričati zdravnike in farmacevte, naj zadevo ponujajo ženskam.

Ženske so s tabletko addyi dosegle enakopravnost tudi pri cenah. Sprout sicer še ni jasno napovedal, koliko bo stala in koliko časa jo bo treba jemati, da se bodo pokazali rezultati. V podjetju pravijo le, da bo cena primerljiva s podobnimi sredstvi za moške.