"Glede na to, da običajno pojemo vsebino celega lončka jogurta naenkrat in ker so embalažne enote večje od 100 gramov (150-250 g), s sadnim jogurtom zaužijemo tudi primerno večjo količino sladkorja - od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno od tri do sedem kock sladkorja," opozarjajo na zvezi potrošnikov. Foto: BoBo
Sadni jogurt
Na ZPS-ju pa obenem priznavajo, da se jogurtom aditivi dodajajo tudi zaradi vse zahtevnejših kupcev. Foto: BoBo

Po navadnih jogurtih so pod drobnogled vzeli še 26 sadnih jogurtov in bili pozorni na vsebnost sadja, pa tudi sladkorja in drugih sestavin, zaradi katerih je jogurt v ustih bogat in sadnoaromatičnega okusa.

Primerjave sadnih z navadnimi jogurti govorijo v korist zadnjim - tako glede vsebnosti sladkorja kot glede aditivov, kot so barvila, sredstva za zgostitev, konzervansi in drugo, so sporočili. Navadni jogurti vsebujejo od tri do pet gramov sladkorja (oziroma laktoze iz mleka) v 100 gramih.

V enem lončku tudi sedem kock sladkorja
Tej številki se je najbolj približal eden izmed jagodnih jogurtov, namenjen otrokom, ki je po podatkih z označbe vseboval 8,6 g sladkorja/100 g, drugi vzorci pa so vsebovali od 10 do 14 g sladkorja. "Na prehranskem semaforju bi vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč," je izpostavila Tanja Pajk Žontar in dodala: "Glede na to, da običajno pojemo vsebino celega lončka jogurta naenkrat in ker so embalažne enote večje od 100 gramov (150-250 g), s sadnim jogurtom zaužijemo tudi primerno večjo količino sladkorja - od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno od tri do sedem kock sladkorja."

Pojasnila je, da bi ob upoštevanju dnevne energijske potrebe 1.500 kcal - ta je v veljavi za otroke, pa tudi za odrasle, ki telesno niso dejavni - s takim sadnim jogurtom zaužili kar polovico ali celo več "še varne" dnevne količine sladkorja.

Sadja še zdaleč ni v izobilju
Na ZPS-ju poudarjajo še, da z označbe pogosto ni mogoče preprosto razbrati informacije, koliko sadja pravzaprav je v izdelku. "Količina sadja je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek sadja, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka. V sadnem pripravku pa ni le sadje, ampak so tudi druge sestavine, kot so na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok .... In če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka, tudi podatek o odstotku sadja v sadnem pripravku, ga lahko kupci tudi sami izračunajo," poudarja Pajk Žontarjeva in svetuje, da to tudi naredijo.

"Kot primer naj navedemo vzorec, ki ima na označbi zapisano, da vsebuje 15 odstotkov sadnega pripravka. Podrobnejši pogled razkrije, da je delež sadja v pripravku 35-odstoten. S preprostim izračunom lahko ugotovimo, da jogurt pravzaprav vsebuje le 5,25 odstotka sadja. In če še malo računamo, ugotovimo, da 5,25-odstotni sadni delež v 180-gramskem lončku jagodnega jogurta pomeni nekaj manj kot 10 gramov jagod ali eno samo manjšo jagodo," je pojasnila izračun.

Aditivi se dodajajo tudi zaradi vse zahtevnejših kupcev
Na ZPS-ju pa obenem priznavajo, da se jogurtom aditivi dodajajo tudi zaradi vse zahtevnejših kupcev. "Ti nočejo več kupovati sadnih jogurtov z milejšimi okusi, svetlih, zamolklih barv, jogurtov, na katerih se izloča sirotka, jogurtov, ki izrazito ne dišijo po svežem sadju, pa tudi ne tistih, ki v ustih ne dajejo 'polnega', kremasto-mazavega občutka. Pripisati vso krivdo za 'dodatke' v sadnih jogurtih zgolj proizvajalcem, češ 'kaj vse nam ponujajo', torej v tem primeru ni korektno," opozarja Pajk Žontarjeva.

Kupcem nazadnje še svetujejo, da si sadni jogurt pripravijo sami. "Navadnemu jogurtu dodajte na koščke narezano sadje. Ker sadje že samo po sebi vsebuje sladkor, dodatnega sladkorja ni treba dodati. Če ste bolj sladkosnedi, dodajte žličko medu, džema ali sadnega sirupa," dodajajo.