Medicinsko osebje je večkrat žrtev nasilja. Foto: BoBo
Medicinsko osebje je večkrat žrtev nasilja. Foto: BoBo
Kaj je ozadje napada na zdravnika v Izoli?

Vodja Urgentnega kirurškega bloka Kirurške klinike ljubljanskega kliničnega centra (UKCL) Anže Kristan je na današnji tiskovni konferenci povedal, da se predvsem medicinske sestre že nekaj let vsak dan srečujejo z različnimi oblikami nasilja. Najagresivnejši na urgenci so poškodovanci in svojci, sploh če so pod vplivom alkohola in mamil. Vendar po njegovih besedah prednjačijo spremljevalci, ki jim popustijo živci in postanejo nasilni iz neupravičenih razlogov.

"Zdravnike prikazujejo, da so odgovorni za čakalne vrste, za čakalni čas pred ambulanto in za druge nepravilnosti v zdravstvu. Poškodovanci, ki pridejo v stik z nami, stresejo svojo jezo, ki je včasih tudi upravičena," je povedal Kristan in pojasnil, da je med upravičenimi razlogi imel v mislih čakalne vrste.

Dodal je, da je v zadnjem času poleg fizičnih groženj tudi vedno več grozilnih elektronskih sporočil ali telefonskih klicev. Tudi te grožnje prijavljajo pristojnim organom.

"Razmišljali smo tudi o detektorju kovin, vendar če ga nihče ne nadzoruje, nima učinka. Nekdo mora nadzor dejansko izvajati in ta oseba mora imeti določena pooblastila," je pojasnil Kristan.

Kuštrin: Za nezadovoljstvo kriva država
Tudi Sindikat Fides in zdravniška zbornica opozarjata na naraščanje groženj zdravnikom, odgovornost za to pa pripisujeta državi. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob tem zapisal, da politiki skoraj vsa leta od osamosvojitve naprej obljubljajo državljanom pravice, ki jih ni mogoče uresničiti. Posledično pa narašča nezadovoljstvo uporabnikov.

"Po drugi strani nekateri mediji v službi politike ali kapitala prikazujejo zdravnike kot dvoživke, dobičkarje in ljudi, ki jim je misel na dobro bolnikov zadnja stvar," je še dodal prvi mož Fidesa. In tako se po njegovem mnenju nezadovoljstvo uporabnikov zdravstvenih storitev posledično usmerja na zdravnike, ki so bolnikom dolžni povedati vso resnico. Kuštrin zato poziva odgovorne, naj se zamislijo.

Možina poziva državo k ukrepanju
Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina podobno opozarja, da so se zdravniki znašli na spletišču težav in konfliktov. Po njegovem mnenju mora politika prevzeti odgovornost za stanje zdravstvenega sistema in prevzeti odgovornost za dolge čakalne dobe. "Za tem tragičnim dogodkom stoji na tisoče konfliktnih situacij in drugih oblik nasilja nad zdravstvenimi delavci."

Možina zato od politike pričakuje in zahteva, da zagotovi varnost v slovenskih bolnišnicah in odpravi sistemske nepravilnosti v zdravstvu, ki povzročajo vse večje nezadovoljstvo tako državljanov kot tudi uporabnikov.

Bodo uvedli detektor kovin?
Da so vse pogosteje tarče napadov tudi zdravniki, je v včerajšnjih Odmevih opozoril tudi generalni direktor Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar. Meni, da smo priča kulturnim spremembam, kjer si nekateri ljudje svobodo misli napačno interpretirajo kot pravico jemati stvari v svoje roke.

Po navedbah Zalarja se to v zdravstvu vsak dan odraža v agresivnih pritožbah pacientov, medtem ko so zdravniki že nekajkrat pri njih odkrili tudi nože in druga orožja, zato tudi že razmišljajo o uvedbi detektorjev kovin pri vhodih v bolnišnice.

Kaj je ozadje napada na zdravnika v Izoli?