UKC Maribor načrtuje več kot 300 zaposlitev v petih letih. Foto: BoBo
UKC Maribor načrtuje več kot 300 zaposlitev v petih letih. Foto: BoBo
bolnišnica, zdravniki
Vsaj trije od štirih urologov, ki so napovedali odhod, bodo ostali v UKC-ju Maribor, je pojasnil v. d. direktorja bolnišnice Janez Lavre in dodal, da bodo resno razmislili o zamenjavi predstojnika. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Dodatne moči potrebujejo tako rekoč na vseh področjih. Najbolj pereče razmere so še zmeraj na področju anesteziologije, medtem ko bo napovedan odhod štirih urologov vodstvu bolnišnice, kot kaže, uspelo preprečiti, je poročal Radio Slovenija.

Pogovori vodstva bolnišnice s štirimi urologi, ki so zaradi nezadovoljstva s predstojnikom oddelka, med drugim so ga obtoževali tudi mobinga, konec lanskega leta dali odpovedi, še potekajo, a kot pravi v. d. direktorja bolnišnice Janez Lavre: "Vsaj trije urologi ostajajo, kako pa bo za naprej, pa bomo videli. Zagotovo bo treba resno razmisliti o zamenjavi predstojnika."

V zraku zamenjava predstojnika urologije
In v kako kratkem času bo moral Dejan Bratuša, ki mu sicer mandat poteče čez leto in pol, zapustiti svoj položaj? "V kako kratkem času, vam pa danes še ne znam povedati," je odgovoril Lavre.

Tudi tega ne, ali bo po zamenjavi še ostal v bolnišnici. V zadnjih petih letih je sicer UKC Maribor zapustilo 30 zdravnikov specialistov. Med razlogi so tudi slabi medsebojni odnosi, potrjuje predstavnik sindikata Fides v bolnišnici Boris Rižnar. Hkrati pa: "Ugotavljajo, da so drugje boljše razmere, boljši pogoji dela in boljše aparature, kot jih imamo tukaj."

Pred vodstvom je tako težka naloga, kako zajeziti odhode zdravnikov, zlasti mladih, ki jih mika tujina, hkrati pa privabiti potrebne dodatne moči: "V naslednjih petih letih bi zaposlili okrog 120 zdravnikov specialistov, 80 diplomiranih medicinskih sester in 100 zdravstvenih tehnikov," je naštel Lavre.

Kljub kadrovski stiski je mariborskemu UKC-ju lani praktično v celoti uspelo izpolniti zastavljeni program. S popoldanskim podaljšanjem operativnega programa na področjih abdominalne kirurgije in travmatologije za še štiri ure dnevno pa naj bi pomembno skrajšali čakalne dobe nenujnih operacij.