V ambulantah pogosto pomagajo že upokojeni zdravniki. Foto: BoBo
V ambulantah pogosto pomagajo že upokojeni zdravniki. Foto: BoBo
Zdravnik
Potrebe po pediatrih so ogromne, takoj bi jih lahko zaposlili 100. Foto: BoBo

Nihče ne govori o tem, koliko upokojenih pediatrov z visoko delovno zavestjo pomaga v zdravstvenih domovih.

Predsednica združenja za pediatrijo Nataša Bratina

Na razpise se ne odzivajo niti zdravniki iz tujine, v zdravstvenih domovih pa pogosto pomagajo že upokojeni zdravniki, pred kratkim je v Kočevju na pomoč priskočil 80-letni zdravnik. Zdravstveni zavodi zdravniški zbornici vsako leto pošljejo prošnje za 200 novih pediatrov, ta pa razpiše le približno 40 specializacij, letos, kot v posmeh, samo eno. Mladi zdravniki pa po opravljeni specializaciji odhajajo v tujino.

Čeprav se rodi vse manj otrok, patologija narašča, dvakrat več je sladkornih in drugih kroničnih bolezni, saj danes preživijo otroci, ki še pred časom niso. "So kar preobremenjeni. Se mi zdi, da kar antibiotik predpišejo. Niti ne dajo v laboratorij na pregled krvi, da bi videli, ali je antibiotik potreben," ugotavlja ena izmed mamic.

Takoj bi lahko zaposlili 100 pediatrov
Ta hip bi lahko zaposlili 100 pediatrov, pravi predsednica združenja pediatrov Nataša Bratina: "Nihče ne govori o tem, koliko upokojenih pediatrov z visoko delovno zavestjo pomaga v domovih, prav tako pa nihče ne omenja, koliko pa je tistih zdravnikov, ki zaradi zdravstvenih omejitev lahko delajo samo še polovično." Pediatre potrebujejo med drugim v Škofji Loki, Kranju, Trbovljah, Litiji, Kopru, celo v Ljubljani bi jih lahko v petih letih zaposlili 23, težave z zagotavljanjem dežurne službe imajo tudi intenzivne terapije, našteva Bratina.

"Zdravniki pomagamo, hodimo dežurat po različnih bolnišnicah ob svojem rednem delu, nato pa se nam očita, da smo zaslužkarji. Lepše je doma na kavču sedeti, pa imeti kakšen evro manj kot pa sedeti v dežurni službi in čakati, kaj bo prišlo," je dodala Bratina.

Mladi odhajajo v tujino
V idrijskem zdravstvenem domu otroke zdravita dva upokojena pediatra. Imajo dva specializanta, ki pa sta na kroženju na pediatrični kliniki. Prihodnje leto sicer na trg prihaja 200 specialistov pediatrov.

Direktorica Urška Močnik je povedala: "Pri nas lahko računamo samo na tista dva, ki tudi izhajata iz našega okolja. Po drugi strani pa nas skrbi, da jih bo tudi od tega velikega števila specialistov, ki jih pričakujemo v prihodnjem letu, veliko število v tujino." Mladi namreč iščejo priložnosti za osebnostno in karierno rast, ki je lokalno okolje ne more nuditi. Mladega pediatra torej za 150 tisočakov, kolikor stane študij, brez težav lahko odkupi na primer avstrijska ali pa nemška bolnišnica.

Skrb vzbujajoče razmere v Ormožu
S kadrovskimi razmerami, ob katerih so bili zaskrbljeni, so se več kot pol leta ukvarjali tudi v ormoškem zdravstvenem domu. Tam je pediater Dušan Kolarič skrbel za skoraj 1.8000 svojih bolnikov, ob bolniški odsotnosti zdravnice šolskih otrok pa je prevzel tudi njene in tako od decembra pokrival populacijo več kot štiri tisoč otrok, je za Radio Slovenija poročal Daniel Posek.

Oskrba mladih pacientov ob tem sicer ne trpi, poudarja direktorica zdravstvenega doma Vlasta Zupanič Domanjko, doktor Kolarič pa je za Radio Slovenija že pred časom poudaril, da obremenitev postane posebej skrb vzbujajoča ob posameznih epidemijah.

V Ormožu se zato veselijo skorajšnje zaposlitve dodatne specialistke pediatrije, a pot do tega je bila dolga, je povedala direktorica zdravstvenega doma in opozorila na napačen sistem podeljevanja zdravniških specializacij. V Ormožu bi, da bi pridobili novega pediatra, tudi stroške specializacije pokrili sami, a država takšne rešitve ne dovoli.

Nihče ne govori o tem, koliko upokojenih pediatrov z visoko delovno zavestjo pomaga v zdravstvenih domovih.

Predsednica združenja za pediatrijo Nataša Bratina