Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Iz UKC-ja Ljubljana so sporočili, da so za zdaj prejeli 10 umikov preklicev soglasij, kar je 2,4 odstotka vseh preklicanih soglasij.

V UKC-ju Maribor pa je preklice soglasij umaknilo 20 zdravnikov, nekateri pa preklice še vlagajo. Tako se število zdravnikov, ki so podali preklic, dnevno spreminja, so pojasnili za STA.

Tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je po podatkih na današnji dan soglasja za nadurno delo preklicalo 96 zdravnikov od skupno 224, se je pet zdravnikov odločilo za preklic umika soglasja za nadurno delo.

V celjski bolnišnici pa preklicev umikov soglasij zdravnikov ne beležijo. Kot so pojasnili za STA, je 1. februarja soglasja za nadurno delo umaknilo 175 od 374 vseh zdravnikov, ki so zaposleni v SB-ju Celje. Umiki njihovih soglasij začnejo veljati 30. dan po umiku, torej 1. marca. Pozneje so soglasja umaknili še trije zdravniki. Ti umiki bodo zato začeli veljati kasneje.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Umiki soglasij večinoma začnejo veljati z marcem.

Na ministrstvu za zdravje so po besedah ministrice Valentine Prevolnik Rupel vodstva zdravstvenih ustanov zaprosili za načrte organizacije dela od 1. marca, ko bodo začeli veljati preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. Po neuradnih informacijah naj bi se ministrica na to temo z vodstvi ustanov sešla v četrtek dopoldne.

Kot je poročala TV Slovenija, je po zadnjih uradnih podatkih ministrstva za zdravje z začetka februarja soglasje za nadurno delo umaknila tretjina zdravnikov v bolnišnicah in skoraj petina v zdravstvenih domovih. FIDES ima drugačne podatke, pravijo, da je soglasja umaknila več kot polovica zdravnikov. Po 1. marcu bodo največje težave z organizacijo imele manjše, regijske bolnišnice, kjer bi lahko po črnih scenarijih zaradi pomanjkanja osebja zapirali pediatrične oddelke in porodnišnice. Vodstva bolnišnic se bodo jutri sestala s predstavniki ministrstva za zdravje, razpravljali bodo tudi o možni krizni reorganizaciji.

Del zdravnikov umaknil preklic soglasij za nadurno delo