Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav Slovenija nima direktnih letalskih povezav s Kitajsko, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potnikom svetuje, da pred potovanjem v to državo prejmejo vse priporočene odmerke cepiva proti covidu-19, vključno s poživitvenimi odmerki.

V zaprtih prostorih, tudi med potovanjem z letalom, naj nosijo zaščitno masko tipa IIR ali FFP/N95/KN95, v primeru bolezni pa naj poiščejo zdravniško pomoč in se, če imajo možnost, čim prej testirajo, navaja NIJZ, ki prav tako priporoča, da potniki skrbijo za ustrezno higieno rok ter kašlja in se čim bolj izogibajo javnim prostorom, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, vključno z javnim prevozom. Vse navedeno še posebej velja za ljudi, ki spadajo v ranljive skupine.

Sorodna novica Kitajska odpravila obvezne karantene za potnike iz tujine in sprostila notranja potovanja

Pri načrtovanju poti naj potniki spremljajo epidemiološko situacijo na destinaciji in se pozanimajo o možnostih oskrbe v primeru bolezni. Preverijo naj tudi, ali njihovo zdravstveno zavarovanje zagotavlja polno kritje zdravstvene oskrbe v državi potovanja.

Preverite vstopne pogoje na letališčih

Za potnike, ki se iz Kitajske vračajo, NIJZ priporoča še, da preverijo vstopne pogoje na letališčih, vključno s tranzitnimi leti. V zadnjih dnevih namreč vse več držav sprejema omejevalne ukrepe za potnike iz te države. Prav tako je priporočljivo spremljati svoje zdravstveno stanje še vsaj sedem dni po vrnitvi in v primeru bolezni ostati doma, so zapisali.

Na ravni EU-ja sicer ta teden ni bila sprejeta odločitev o obveznem testiranju za potnike iz Kitajske, temveč so članice Unije sprejele zgolj vrsto priporočil. Več članic Unije pa je vseeno sprejelo omejitvene ukrepe za tiste, ki pridejo iz Kitajske.