Svet ljubljanskega UKC-ja bo naslednja štiri leta vodil Matjaž Trontelj. Foto: BoBo
Svet ljubljanskega UKC-ja bo naslednja štiri leta vodil Matjaž Trontelj. Foto: BoBo

Prejšnji sestavi sveta se je mandat iztekel na začetku aprila. Trontelj pa je bil med šestimi predstavniki ustanovitelja, ki jih je za nov štiriletni mandat v marcu imenovala aktualna vlada. Trontelj je sicer član in nekdanji predsednik sveta NSi-ja, sicer pa je član vodstva Vzajemne.

Med nalogami, ki čakajo novi svet zavoda, je tudi objava razpisa in izbira novega generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana. Februarja je bil namreč dotedanji direktor Janez Poklukar imenovan za ministra za zdravje, vodenje UKC-ja Ljubljana pa je začasno prevzel takratni predsednik sveta zavoda Jože Golobič.

Za namestnika predsednika so člani sveta UKC-ja imenovali predstavnika zaposlenih, Martina Čeha.

Poleg njega so bili kot predstavniki ustanovitelja potrjeni še Alenka Bradač, Darko Čander, Nejc Kolmančič, Viljem Kovač in Peter Kramberger, kot predstavnika zaposlenih pa poleg Čeha še Marko Jug in Marko Turenšek. Predstavnik mesta Ljubljana je Rudi Dolšak, predstavnik uporabnikov pa Samo Fakin.

Svet se je po konstituiranju seznanil tudi s poslovanjem UKC-ja Ljubljana v prvih treh mesecih letos in razmerami, povezanimi s covidom-19. Kot je ob robu seje sveta zavoda dejal Trontelj, so izrazili veliko spoštovanje in priznanje vsem, ki v okviru UKC-ja Ljubljana z vso požrtvovalnostjo pomagajo premagovati izzive, povezane z epidemijo covida-19.

Na današnji dan v UKC-ju Ljubljana zdravijo 145 covidnih bolnikov, med njimi 43 v enotah intenzivne terapije. Epidemija vpliva tudi na poslovanje. Presežek odhodkov nad prihodki v prvih treh mesecih letošnjega leta pa je ocenjen na osem milijonov evrov.

Kot so zapisali v sporočilu po seji, je glavni razlog povečan obseg stroškov dela od izplačila dodatkov v posebnih pogojih zaradi epidemije. Sicer pa so v prvih treh mesecih obravnavali 26.957 bolnikov v bolnišnični oskrbi, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani. V specialistični ambulantni dejavnosti pa so opravili 189.271 pregledov.

Vračanje kadra na oddelke v prihodnjih tednih

Zaradi števila covidnih bolnikov v enoti intenzivne terapije deluje redna dejavnost zaradi prerazporeditve kadra v manjšem obsegu. Kot je dejal v. d. direktorja UKC-ja Jože Golobič, računajo, da se bo postopno vračanje kadra, ki je zdaj razporejen na covidne oddelke, začelo v prihodnjih tednih. A je treba upoštevati tudi, da gre za zaposlene, ki v zadnjem letu praktično niso imeli dopusta in jim bo treba omogočiti vsaj majhen del počitka. Sicer pa imajo v načrtu ne le izpolnjevanje sprotnega programa, ampak tudi njegovo preseganje zaradi čakalnih vrst, ki so se v tem času nabrale.

Po Trontljevih besedah je ta trenutek gotovo na prvem mestu, da zagotavljajo stabilnost javnega zdravstvenega sistema. Glede vodenja zavoda pa je poudaril, da je v tem zahtevnem času pomembna kontinuiteta in da ni nekih pretresov.

Med prvimi nalogami iskanje novega direktorja

Med nalogami, ki čakajo novi svet zavoda, je namreč tudi objava razpisa in izbira novega generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana. Februarja je bil namreč dotedanji direktor Janez Poklukar imenovan za ministra za zdravje, vodenje UKC-ja Ljubljana pa je začasno prevzel Golobič.

Kot je pojasnil Trontelj, je bila današnja seja ustanovna in ni bilo predvideno, da bi govorili o postopku izbire novega direktorja. Ocenil je, da je bilo imenovanje Golobiča za v. d. generalnega direktorja najboljša rešitev, saj je bil kot predsednik sveta zavoda ves čas vpet tudi v bitko z epidemijo. Kot je poudaril Trontelj, Golobič opravlja funkcijo s polnimi pooblastili, seveda pa je imenovanje časovno omejeno, in sicer je bil za začasnega generalnega direktorja imenovan za največ eno leto.