Andrej Baričič je od dosedanjega v. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Simona Vrhunca prevzel vodenje največje zdravstvene ustanove v Sloveniji. Vrhunec ima v skladu s svojo pogodbo možnost ostati na UKCL-ju. Foto: BoBo
Andrej Baričič je od dosedanjega v. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Simona Vrhunca prevzel vodenje največje zdravstvene ustanove v Sloveniji. Vrhunec ima v skladu s svojo pogodbo možnost ostati na UKCL-ju. Foto: BoBo
Baričič bo poskušal vrniti zaupanje v UKC
UKC Ljubljana dobil novega direktorja
Andrej Baričič prevzel posle v UKCL-ju

Ob primopredaji poslov je Andrej Baričič napovedal, da se bodo v ljubljanskem kliničnem centru (UKCL) intenzivno lotili skrajševanja čakalnih dob. Hkrati pa si za zaposlene želi ustvariti takšne pogoje, da bodo želeli delati v UKCL-ju, s čimer bodo tudi bolj motivirani za kakovostno delo. Tako namerava ustvariti možnosti za nagrajevanje.

V času mandata v. d. generalnega direktorja bo Baričič pozornost posvetil tudi številu in strukturi zaposlenih, pregledu in upravljanju izkoriščenosti virov, stroškovni učinkovitosti, produktivnosti in predvsem finančni vzdržnosti ter poenotenju enot in standardizaciji procesov. Osnovni načeli delovanja bosta zakonitost ter moralna in etična načelnost, je še dejal.

Pri primopredaji je bil navzoč tudi predsednik sveta UKC-ja Tomaž Glažar, ki je dejal, da bodo v kratkem objavili razpis za polni mandat generalnega direktorja. Ob tem je Baričiču zaželel srečno pot v UKCL-ju, "z upanjem na več kot vedejevstvo".

Novi vodja UKCL-ja je ekonomist in profesor na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, nekdanji direktor Gea Collegea, v času vlade Boruta Pahorja je bil član sveta UKC Ljubljana. Leta 2011 je neuradno kandidiral tudi za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Dve leti premalo za resne spremembe
Predsednik Sindikata kliničnega centra Ljubljana Matija Cevc je ob imenovanju Baričiča izrazil pričakovanje, da bo izboljšal vzdušje v kliničnem centru oz. preobrnil trend nezadovoljstva in depresivnosti pri zaposlenih.

Kritičen pa je bil do tega, da je največja zdravstvena ustanova v državi spet dobila začasno vodstvo. Po Cevčevem mnenju to pomeni, da se v doglednem času ne bo nič zgodilo. "V mandatu vršilca dolžnosti ne more nihče niti začeti dolgoročnih ukrepov kaj šele končati. To je samo izgubljanje časa," meni vodja hišnega sindikata.
Bo tokrat manj razočaranja?
Sam je sicer večni optimist, a je bil do zdaj še vsakokrat razočaran. "Vsi so marsikaj obljubljali, naredilo pa se je malo. Temeljni cilj je bil, da so preživeli iz mandata v mandat," je bil kritičen.

"Še vedno nimamo standardov in normativov. Vodstvo vedno govori o tem, da je vedno več zaposlenih, mi pa trdimo, da nas je malo," je opozoril in pojasnil, da se nadure pri zaposlenih le dodatno kopičijo, medtem ko je vodstvo pred dvema letoma obljubljalo, da jih bo spravilo na nič. "Ljudje so pregoreli. Vedno več jih je na bolniških odsotnostih. Tisti, ki delajo, pa so še bolj pregoreli. To je začaran krog, ki se vleče že leta in leta," je dodal.

Za Vrhunca pa Cevc pravi, da ni ravno vesel, da odhaja, saj še ne ve, kako se bo izkazal Baričič. "Tudi ko je Vrhunec prišel, so bili veliki obeti, ampak prišel je v to institucijo, ki je zelo zacementirana. Marsikaj tukaj bi bilo treba podreti in potem na novo sezidati," še meni.

Baričič bo poskušal vrniti zaupanje v UKC
UKC Ljubljana dobil novega direktorja
Andrej Baričič prevzel posle v UKCL-ju