Ljubljanski Onkološki inštitut je zadnje čase precej prostora v medijih dobil zaradi menjavanja generalnega direktorja in imenovanja novega. Foto: BoBo
Ljubljanski Onkološki inštitut je zadnje čase precej prostora v medijih dobil zaradi menjavanja generalnega direktorja in imenovanja novega. Foto: BoBo

Člani sveta zavoda so program dela novoimenovanega strokovnega direktorja pohvalili kot zelo kakovostnega in dodelanega. Viljem Kovač je v njem izpostavil ključno točko, ki ga po njegovih besedah vodi tudi pri delu: bolnika. Sicer pa je osrednji cilj programa zmanjšanje bremena raka v Sloveniji.

Na inštitutu, kjer so zaposleni "izjemni", mednarodno priznani zdravniki, bo Kovač sile usmerjal v sinergijsko delovanje.

Poudaril je tudi potrebo po tem, da se v Sloveniji ločijo dela na področju onkologije - katere storitve bodo opravljali na primarni in sekundarni ravni in katere v inštitutu kot terciarnem centru. Če se bodo določila ta pravila, se bo lahko inštitut razbremenil.

Kovač je na inštitutu zaposlen od leta 1986, je tudi docent na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Med drugim je bil v preteklosti vodja zdravstvene službe v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine Kamnik.

Že 18 let je tudi izvršilni urednik mednarodne revije Radiology and Oncology in 14 let vodja multidisciplinarnega kirurško-onkološko-pulmološkega konzilija v Bolnišnici Topolščica. Je tudi vodja multidisciplinarnega konzilija za zdravljenje pljučnega raka na Onkološkem inštitutu.

Kovač je sicer edini kandidat, ki se je potegoval na razpisu za strokovnega direktorja. Poleg vseh članov sveta mu je veliko uspeha pri delu zaželel tudi dozdajšnji strokovni direktor inštituta Janez Žgajnar. Kot je dejal, je inštitut v času, ko ga je strokovno vodil, "oddelal vse za bolnike". Čeprav se je raven oskrbe in dela na inštitutu pogosto zdela samoumevna, je bilo za to potrebnega veliko dela. Zato Žgajnar želi Kovaču, naj bo tudi po koncu njegovega mandata na inštitutu tako, da se bo zdelo, da je to samo po sebi umevno.