Če bolnik v lekarni zdravila ne bo želel doplačati, bo moral nazaj k zdravniku po novo. Foto: BoBo
Če bolnik v lekarni zdravila ne bo želel doplačati, bo moral nazaj k zdravniku po novo. Foto: BoBo

Terapevtsko skupino zdravil za zniževanje krvnega tlaka in zniževanje holesterola v krvi namerava Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) uvesti z letom 2014. Prihranke napoveduje tako v obveznem kot prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju, in sicer od 16 do 18 milijonov evrov na leto.

Uvajanje novega sistema je naletelo na negativen odziv pri lekarnah, ki zatrjujejo, da bodo morali bolniki takšna zdravila pač doplačevati; prvi mož ZZZS-ja Samo Fakin pa je ravnanje pojasnil kot "nujen odziv na finančno krizo".

Kontracepcija "na stranskem tiru"
ZZZS je že uvedel skupino zaviralcev izločanja želodčne kisline, v načrtu pa je tudi področje kontracepcije. Slednje je sicer na "stranskem tiru" po številnih negativnih odzivih tako zdravniške srenje, bolnikov in lekarništva. Nekateri ginekologi so ocenili, da bi nov sistem lahko poslabšal reproduktivno zdravje Slovenk.

Za vsako terapevtsko skupino zdravil ZZZS določi najvišjo priznano vrednost zdravila, ki se v celoti krije iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zdravilu, ki ima zaradi svojih farmacevtskih ali terapevtskih lastnosti dodano vrednost, pa se najvišja priznana vrednost tudi dvigne.

Bolnik, ki v lekarni ne bo želel doplačati predpisanega zdravila, se sicer mora vrniti k svojemu zdravniku po drugo zdravilo. Zamenjava v lekarni namreč ni mogoča.