Skupna izguba kranjske porodnišnice trenutno znaša dva milijona evrov, za več kot 900.000 evrov pa je zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Foto: BoBo
Skupna izguba kranjske porodnišnice trenutno znaša dva milijona evrov, za več kot 900.000 evrov pa je zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Foto: BoBo

Kranjski župan Boštjan Trilar je po torkovem protestnem odstopu direktorice Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Andreje Cerkvenik Škafa ministrstvo pozval, naj porodništvo in ginekologija ostaneta v mestu, kjer bolnišnica deluje že 62 let. "Doživljamo jo, kot da je tu od vedno. Vsa leta se ponaša z vrhunskim kadrom in odličnim vodstvom. To ji zagotavlja tudi razvoj in status sodobne bolnišnice ne le v lokalnem, temveč tudi državnem merilu."

"Želimo zadržati odlično zdravstveno ustanovo, ki je del ugleda občine, pa tudi varnosti za žensko populacijo osrednje Gorenjske," je še zapisal in dodal, da jih je na občini javni izbruh nesoglasij med ministrstvom in direktorico glede vodenja bolnišnice neprijetno presenetil. "Sklicevanje na izgubo bolnišnice ali subjektivne sodbe glede vodstva bolnišnice ne smejo in ne morejo biti argumenti, da bi se v Kranju ukinjali dolga desetletja uspešni zdravstveni programi," meni župan.

Prepričan je, da je treba financiranje bolnišnice sistemsko primerno rešiti. "Želimo, da v središču Gorenjske ohranimo porodništvo in ginekologijo in ju razvijamo naprej. Želimo, da imajo tako občanke Kranja kot širšega območja še naprej na voljo odlične storitve in da v Kranju ostanejo tudi visoko usposobljeni specialistični zdravstveni kadri," je sklenil.

Glažar: Zgolj administrativna pripojitev, ne ukinitev
Strahovi o morebitni ukinitvi Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj so se pojavili ob torkovi obrazložitvi odstopa direktorice bolnišnice. Direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar je pojasnil, da nameravajo kranjsko bolnišnico pripojiti k Splošni bolnišnici Jesenice.

Kot je zagotovil, pa s tem urejajo le vodenje in upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, medtem ko zdravstvena dejavnost ostaja na isti lokaciji. Prepričan je, da bodo z novo organizacijo zagotovili varna delovna mesta, finančno stabilnost in razvoj kakovostnih zdravstvenih storitev za prebivalce.

Velike finančne težave kranjske porodnišnice
Tudi predsednica sveta kranjske porodnišnice Alenka Bradač je povedala, da so ideje le o povezovanju bolnišnic, nikoli pa niso govorili o ukinitvi oziroma zaprtju kranjske bolnišnice. Meni, da bi prav s povezovanjem lahko zagotovili, da bo kranjska porodnišnica, ki ima velike finančne težave, preživela.

Skupna izguba kranjske porodnišnice trenutno znaša dva milijona evrov, za več kot 900.000 evrov pa je zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Kumulativna izguba je narasla v zadnjih dveh letih, ker so začeli operirati s sodobnejšimi posegi, ki so izjemno slabo vrednoteni, a zelo pomembni za zdravje in hitro pooperativno okrevanje bolnic, je v torek pojasnila direktorica v odstopu.

Osnova za združitev: finančna konsolidacija
Direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar je ob tem za STA povedal, da jih je ministrstvo za zdravje pozvalo k razpravi o prednostih in priložnostih združevanja oziroma pripojitve bolnišnice na področju poslovodenja oziroma upravljanja ob predpostavki, da se dejavnost izvaja na obstoječih lokacijah. "Z vidika poslovodstva to lahko prinaša neke prednosti, je pa tako, da nobena taka združitev ni zlaganje lego kock, temveč je fuzija, ki ni sama po sebi umevna, ampak terja strateški pristop in čas," je izpostavil Poklukarž

Dodal je, da mora biti osnova za združitev finančna konsolidacija. Jeseniška in kranjska bolnišnica imata namreč obe likvidnostne težave in skupaj za kar šest milijonov evrov kumulativne izgube. "Finančna konsolidacija mora biti temelj," je poudaril Poklukar in pojasnil, da bi država ob združitvi morala pokriti dolg do dobaviteljev in kumulativno izgubo.

Ob združitvi poslovanja bi se postavila strokovna vprašanja, med katerimi je tudi ta, ali bi porodniški in ginekološki oddelek potem deloval na obeh lokacijah ali pa morda le v Kranju. "Na stroki bo potem, da ob delovanju združenega zavoda na dveh lokacijah najde sinergije," je pojasnil Poklukar.