Foto: Reuters
Foto: Reuters

Organizatorji izletov zagotavljajo, da upoštevajo smernice NIJZ-ja, stroka pa trdi, da je tako ravnanje neodgovorno, poroča novinarka TV Slovenija Anka Pirš.

Danes dopoldne se je z maskami na obrazih odpravila na maturantski izlet prva skupina 250 dijakov. Pred vstopom v avtobus so jim izmerili vročino in razkužili roke, že pred odhodom so morali podpisati obrazec o zdravstvenem stanju.

Andrej Kačič iz potovalne agencije CMT ob tem pravi: "To so sklenjene skupine dijakov, ki se družijo skupaj v srednji šoli, še pred dvema tednoma so sedeli skupaj v šolskih klopeh, družijo se v prostem času. "

Zabav, kot so jih bili deležni maturantje v preteklosti, letos ne bo, program bo potekal na prostem, v znamenju joge, meditacije in športnih dejavnosti.

Kačič ob tem dodaja: "Vsak potnik ima 10 metrov obale, druženja ne bodo potekala, kot smo navajeni vsi, to bi želel poudariti."

Sorodna novica Logarjeva: Stanje na infekcijski kliniki na meji kadrovskih in prostorskih zmogljivosti

Odločitev in odgovornost pri takšnih druženjih sta izključno na strani organizatorjev in staršev, ki se morajo zavedati tveganja prenosa okužbe, so sporočili z NIJZ-ja. Ukrepi za omejitev širjenja virusa, kot so zdravljenje, izolacija in karantena, so pogojeni s pravili in zakonodajo države, kjer se letovanje izvaja, torej na Hrvaškem.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCLJ pa poudarja: "To je vsekakor zelo neodgovorno ravnanje."

Čeprav so maturantje ločeni od domačinov in drugih turistov, je lahko epidemiološko nevarno že samo število slovenskih dijakov. Logarjeva pravi: "Pomeni, da je lahko nekdo od teh okužen, pa sploh še ne ve ali pa se pri njem ne bodo razvili bolezenski znaki in je seveda možnost, da razširi okužbo."

Do izvedbe maturantskih izletov, ki so načrtovani za poletje, so bili že včeraj kritični na vladi.
Jelko Kacin, vladni govorec, je dejal: "Potovanje na otok samo zato, da tam žuriraš, to je preprosto neodgovorno." Danes pa dodaja: "Resnično se bojimo posledic maturantskih izletov."

Maturanti na izlet na Hrvaško