Letošnja dobitnika Nobelove nagrade za medicino in fiziologijo John Gurdon in Šinja Jamanaka. Foto: EPA
Letošnja dobitnika Nobelove nagrade za medicino in fiziologijo John Gurdon in Šinja Jamanaka. Foto: EPA

Profesor John Gurdon in Šinja Jamanaka sta sicer na ločenih preizkusih prišla do istega spoznanja. Odkrila sta, da lahko zrele celice reprogramiramo tako, da postanejo pluripotentne.
To pomeni, da se lahko tudi iz zrelih celic razvije kateri koli organ. Do zdaj je veljalo, da lahko to naredimo le z izvornimi celicami. Zrele celice torej lahko reprogramiramo tako, da znova dobijo lastnost izvorne celice, nato pa se lahko iz njih razvije katero koli tkivo.

"Odkritje je revolucionarno za naše razumevanje, kako se celice v organizmu razvijajo," je zapisala komisija v svoji obrazložitvi. Oba nagrajenca si bosta razdelila denarno nagrado v vrednosti 1,2 milijona dolarjev.

Nobelov nagrajenec za mir bo znan v petek
Z razglasitvijo nobelovcev za medicino in fiziologijo se v Stockholmu začenja teden objave nagrajencev teh uglednih nagrad. Vrhunec bo v petek, ko bodo objavili najuglednejšo, Nobelovo nagrado za mir.

Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli Američan Bruce Beutler, Jules Hoffmann iz Luksemburga in Ralph Steinman iz Kanade za svoje dosežke na področju imunologije. Beutler in Hoffmann sta nagrado dobila za "odkritja glede aktivacije naravne imunosti", Steinman pa za "odkritje dendritske celice in njene vloge za pridobljeno imunost".

V torek bo objavljeno ime letošnjega dobitnika nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo. V četrtek bo predvidoma znan dobitnik nagrade za književnost, v petek za mir, 15. oktobra pa bo znano še ime letošnjega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Nagrade podeljujejo vsako leto 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.