Fotografija z bolnico. Foto: TV Slovenija/UKC Ljubljana
Fotografija z bolnico. Foto: TV Slovenija/UKC Ljubljana
Operacija je trajala sedem ur. Foto: TV Slovenija/UKC Ljubljana

Poseg ni bil prelomen zgolj po strokovni plati, ampak pomeni tudi začetek izvajanja celotnega programa presaditev pljuč v kliničnem centru. Do zdaj so bolnike pošiljali v bolnišnico AKH na Dunaj, v UKC-ju pa so skrbeli za obravnavo in pripravo na presaditev ter za zdravljenje in sledenje po presaditvi.

Prvo in do pred desetimi dnevi edino presaditev pljuč, in to enega samega pljučnega krila, so v UKC-ju opravili pred 15 leti. Vseskozi pa je bila po besedah vodje centra za transplantacijsko dejavnost ljubljanskega UKC-ja Ivana Kneževiča prisotna želja, da bi program v celoti izvajali v kliničnem centru. Zato se je slovenska ekipa izobraževala pri dunajskih kolegih in tokrat samostojno izvedla sočasno presaditev obeh pljučnih kril.

Najtežji bolniki še naprej na Dunaj
Kneževič je dejal, da so v dunajski bolnišnici pljuča presadili od trem do osmim bolnikom iz Slovenije letno. Izkazalo se je, da na Dunaju ne morejo več v celoti pokriti slovenskih potreb po presaditvah, zato je bila vzpostavitev programa v UKC-ju toliko pomembnejša. Dodal je, da bo število presaditev pljuč v UKC-ju v prihodnje od 15 do 20 na leto. Najtežje bolnike bodo sicer sprva še vedno pošiljali na Dunaj.

Pljuča so bila še zadnji organ, ki ga do zdaj v ljubljanskem UKC-ju niso presajali, je spomnil Kneževič, ki je dodal, da bo treba v prihodnje okrepiti kadrovsko ekipo, dopolniti tehnično opremo in dodelati logistiko.

Bolnica po presaditvi uspešno okreva
Sočasno presaditev obeh pljučnih kril pri bolnici je opravila multidisciplinarna ekipa torakalnih kirurgov in anesteziologov, ki se je pred tem skupaj z zdravniki intenzivisti pol leta izobraževala na Dunaju. Pri posegu so sodelovali tudi drugi zdravniki specialisti in medicinske sestre, celotna ekipa pa je po besedah glavnega kirurga Tomaža Štupnika štela več kot 20 članov.

Štupnik je poudaril, da bolnica uspešno in hitro okreva. Zagotovil je, da je poseg potekal na enaki strokovni ravni kot pri dunajskih kolegih. Pljuča darovalca so z letalom Falcon pripeljali iz tujine.

V Sloveniji trenutno na presaditev pljuč čaka pet bolnikov, od katerih so štirje na oddelku v kliničnem centru.

Prelomni dogodek za slovensko medicino
V UKC-ju Ljubljana sočasno presadili pljučni krili
Prelomni dogodek za slovensko medicino
V UKC-ju Ljubljana sočasno presadili pljučni krili