Aleš Šabeder je Univerzitetni klinični center Ljubljana vodil od 3. januarja 2018 do 28. marca 2019. Foto: DZ/Matija Sušnik
Aleš Šabeder je Univerzitetni klinični center Ljubljana vodil od 3. januarja 2018 do 28. marca 2019. Foto: DZ/Matija Sušnik

Minister za zdravje Aleš Šabeder je pred preiskovalno komisijo DZ-ja opozoril, da je ob prihodu na čelo UKC-ja Ljubljana naletel na težave, ki so se kopičile že vse desetletje, in zanikal, da bi bil kakor koli odgovoren za neuspeh Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Poudaril je, da je bilo januarja 2018, ko je prevzel vodenje UKC-ja, stanje programa "alarmantno", v dobrem letu dni njegovega vodenja pa so se razmere izboljšale. Po njegovem mnenju ideja projekta NIOSB ni bila tako slaba, je pa v celoti zatajila izvedbena plat. Spomnil je, da je stalno prestavljanje začetka delovanja NIOSB-ja povzročilo napetosti v odnosih med UKC-jem Ljubljana in ministrstvom za zdravje.

Enako se je dogajalo v odnosih med bolnišnico in NIOSB-jem. Ta je namreč po Šabedrovih besedah UKC-ju Ljubljana postavil nerealne zahteve: "Pobrali bi nam najlepše prostore, najboljšo opremo in najsposobnejše kadre." Dejal je, da so bile na seznamu zahtev tudi vse medicinske sestre kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.
Poudaril je, da se je zato uprl prenosu dejavnosti na NIOSB, "saj bi s tem ogrozil človeška življenja". Spomnil je, da so enako stališče zavzeli vsi strokovni deležniki v slovenskem zdravstvu, in ne le stroka v UKC-ju Ljubljana. Kritičen je bil tudi do načina, kako je NIOSB poleti 2018 v UKC Ljubljana pošiljal tuje kardiokirurge.

Šabeder: NIOSB-ju je bilo v interesu le, da od UKC-ja vzame najboljše

Nedopustno početje predstavnikov NIOSB-ja

Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec (SDS) je potrdil, da so predstavniki NIOSB-ja med prihodi v UKC Ljubljana s kredo označevali, "kaj bo naše in kaj njihovo". Po njegovih besedah je takšno početje preseglo mejo še dopustnega, zato jih je kot generalni direktor, ki je odgovoren za zavod, "nagnal iz kliničnega centra".

NIOSB naj bi po Šabedrovih besedah UKC-ju Ljubljana postavil nerealne zahteve. Foto: BoBo
NIOSB naj bi po Šabedrovih besedah UKC-ju Ljubljana postavil nerealne zahteve. Foto: BoBo

Kot glavna razloga za neuspeh NIOSB-ja je navedel slabo vodenje projekta in predvsem nezmožnost zagotoviti strokovni kader, ki so ga vehementno obljubili akterji. Pojasnil je, da so strokovne službe UKC-ja ves čas nudile pomoč pri ustanavljanju NIOSB-ja, dokler se ni zapletlo zaradi prenosa prostorov, opreme in kadrov.

Razloge za dolgoletne težave otroške kardiologije Šabeder vidi v obsegu programa, ki je zaradi majhnosti na spodnji meji varnosti, veliki kompleksnosti ne glede na obseg, pa tudi v slabih medosebnih odnosih v kolektivu. Težava je po njegovih besedah tudi v tem, da program pri takšnem obsegu ni finančno vzdržen.

Zadnji del Šabedrovega pričanja pred preiskovalno komisijo je potekal za zaprtimi vrati. Godčeva je dejala, da mu želi postaviti tudi nekaj vprašanj o nabavi medicinske opreme, ki bi bila lahko povezana z zaupnimi poslovnimi podatki.

Komisija je danes pričakovala še nekdanjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in nekdanjo strokovno direktorico UKC-ja Ljubljana Marijo Pfeifer, a sta se obe opravičili. Kolar Celarčevo je zadržala nenadna bolezen, Pfeiferjevo pa službena obveznost.