Premier Marjan Šarec je pred vstopom v državni zbor zaradi zaslišanja na Knovsu za medije podal izjavo. Foto: BoBo
Premier Marjan Šarec je pred vstopom v državni zbor zaradi zaslišanja na Knovsu za medije podal izjavo. Foto: BoBo

Premier Marjan Šarec je v izjavi medijem pred zaslišanjem pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb poudaril, da bo sistem s predlaganimi 32 evri na mesec za obvezni pavšalni prispevek, kar predlagajo v LMŠ-ju, vzdržen. Proračunska varovalka, v skladu s katero bi proračun kril morebiten primanjkljaj v zdravstveni blagajni, pa da bo le za izjemne primere, če bo kriza ali kaj drugega. "Če bo prispevek v tem znesku, kot je napovedan, bo vzdržen, o nevzdržnosti tukaj ni govora," je pojasnil.

Sorodna novica Šabeder podpira ukinitev dopolnilnega zavarovanja, če bo sprejeta varovalka

Minister za finance Andrej Bertoncelj je podal opozorila, kar pa še ne pomeni, da bodo zaradi tega prenehali aktivnosti za sprejetje novele zakona, je dejal premier. Finančno ministrstvo je sicer v četrtek sporočilo, da trenutna dikcija vloženega dopolnila pušča odprto, nedoločeno obveznost iz državnega proračuna. Tako predlagajo, da bi državni proračun zagotavljal kritje finančnega primanjkljaja, ki naj bi nastal zaradi prehoda v novo ureditev plačevanja prispevka, največ do zneska 10 milijonov evrov v letu 2021.

Šarec pa je poudaril, da je glede rešitev za ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomembno to, da "je predsednik vlade usklajen z ministrom za zdravje in poslansko skupino LMŠ".

Tako sta z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom usklajena, "če pa kakšni državni sekretarji po kakšnih ministrstvih sporočajo druge odločitve ali mnenja, je njihov problem", je povedal, pri čemer pa ni pojasnil, na koga je meril s to izjavo. Dodal je, da je ne glede na številna dopolnila, ki so jih koalicijske stranke do zdaj vlagale in umikale v parlamentarnem postopku, pomemben cilj, to pa je preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V drugi fazi sledi uvedba solidarnostne lestvice.

Po njegovem mnenju bo glasovanje v DZ-ju, ki je napovedano za prihodnji teden, pomembno zato, ker "se bo videlo, kdo to resnično podpira in kdo ne". Na vprašanje, ali meni, da bo novela prejela večinsko podporo, pa je odgovoril: d"Od mene zahtevate nemogoče. Zahtevate, da bi pogledal v glavo vsakega poslanca in videl, kako bo glasoval."

Zapleti okoli dopolnilnega zavarovanja
Poslanci bodo o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odločali v sredo. Foto: DZ/Matija Sušnik
Poslanci bodo o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odločali v sredo. Foto: DZ/Matija Sušnik

V sredo poslanci o ukinitvi zavarovanja

Poslanci bodo januarsko redno sejo DZ-ja, ki bo tridnevna, v ponedeljek kot običajno začeli z vprašanji vladni ekipi. Po pričakovanjih pa bo največ pozornosti v sredo požela tretja obravnava in odločanje o zakonskem predlogu, s katerim nameravajo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvesti obvezni pavšalni zdravstveni prispevek.

Za tretjo obravnavo novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju imajo poslanci v sredo na voljo skoraj sedem ur. Gre za zadnjo vsebinsko točko na seji, glasovanje je predvideno v sredo zvečer. Zatem so predvidene le še mandatno-volilne zadeve, izhaja iz časovnice seje, ki jo je danes potrdil kolegij predsednika DZ-ja.

Glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pričakovati burno razpravo, vloženih je tudi nekaj dopolnil. Koalicija si o rešitvah ni enotna, zato je težko napovedati podporo posameznim dopolnilom in tudi končni različici novele, ki jo je sicer v parlamentarni postopek vložila Levica.

SD za solidarnostno lestvico

SD v tretji obravnavi z dopolnilom ponovno predlaga določitev solidarnostne lestvice plačevanja obveznega prispevka, a s predlogom že v dosedanjem postopku ni bila uspešna.
V LMŠ-ju pa želijo z dopolnilom zvišati obvezni pavšalni zdravstveni prispevek z 29 evrov, kot zdaj določa novela, na 32 evrov mesečno. Potem ko so v drugi obravnavi iz novele umaknili finančno varovalko, pa želi LMŠ zdaj z dopolnilom vrniti določilo, da bo državni proračun zagotavljal kritje finančnega primanjkljaja, ki lahko nastane v primeru nezadostnih prihodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) iz prispevkov in drugih virov. Gre za obveznosti, ki zapadejo do konca tekočega koledarskega leta.

Šabeder za proračunsko varovalko

Minister za zdravje Šabeder meni, da predlog zlasti s tem dopolnilom zagotavlja minimalno varovalko za stabilno in vzdržno financiranje sistema. Medtem na ministrstvu za finance odprti obveznosti iz državnega proračuna nasprotujejo in predlagajo uporabo dikcije, da bo proračun zagotavljal kritje finančnega primanjkljaja, ki naj bi nastal zaradi prehoda v novo ureditev plačevanja prispevka, vendar največ do višine 10 milijonov evrov v letu 2021.

V torek pa bodo poslanci med drugim opravili prvo obravnavo vladnega predloga dopolnitev zakona o nadzoru državne meje in predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Predvideni sta skupni uvodni predstavitvi, predstavitve stališč poslanskih skupin in razprava k obema predlogoma zakonov. Za to imajo poslanci na voljo skoraj devet ur.

Gre za zakonodajo, ki naj bi omogočila pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž. Zakonska predloga med drugim sankcionirata nošenje imitacij orožja in uniform.

Kakšna bo usoda dopolnilnega zavarovanja?