V nevarnosti za okužbo z ošpicami so vsi, ki niso prejeli dveh odmerkov cepiva. Foto: AP
V nevarnosti za okužbo z ošpicami so vsi, ki niso prejeli dveh odmerkov cepiva. Foto: AP

Kot je poročala TV Slovenija, se je najprej okužil en odrasel, domnevno v Belgiji, nato pa je v Sloveniji okužil še pet odraslih. Pri vseh bolezen poteka brez zapletov.

Eden izmed obolelih je zbolel, čeprav je bil proti ošpicam cepljen z dvema odmerkoma cepiva. Primere ošpic so že potrdili v zdravstvenem domu v Škofji Loki, kjer so izdali navodila, kako ravnati v primeru suma na okužbo.

Da je v preteklih tednih zbolelo nekaj njihovih zaposlenih, so potrdili tudi v podjetju Knauf Insulation, več informacij pa zaradi varovanja osebnih podatkov niso dali. Kot so pojasnili v škofjeloškem podjetju, primer izbruha ošpic spremlja, vodi in nadzira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji odmeva nov izbruh ošpic

"V tem izbruhu je bilo za zdaj potrjenih šest primerov, oseba, ki je predvidoma prinesla ošpice iz tujine, potem pa je še pet sekundarnih primerov, lahko pa bi zbolel še kdo, ki je bil v stiku. Obravnavamo stike teh, ki so zdaj zboleli kot sekundarni primeri. Tisti, ki niso bili cepljeni, so povabljeni na cepljenje, sicer dobijo navodila, da se v primeru pojava znakov bolezni oglasijo svojemu zdravniku po telefonu, da ne hodijo kar v ambulante, kjer bi lahko bolezen širili," je za Radio Slovenija povedala Marta Grgič Vitek z NIJZ-ja.

Množično cepljenje na Samoi

Na Samoi so zaradi epidemije ošpic, ki je do zdaj zahtevala 62 smrtnih žrtev, danes začeli dvodnevno množično cepljenje. Med cepljenjem je zaprta večina cest, javnih ustanov, podjetij in trgovin, za vozila v zasebni lasti pa danes večino dneva velja prepoved vožnje, prekinjene so tudi trajektne povezave med otoki. Oblasti v državi, ki šteje vsega skupaj 200.000 prebivalcev, so od začetka novembra naštele več kot 4.200 obolelih za ošpicami, od srede 165 novih primerov. Zaradi epidemije, ki je smrtne žrtve zahtevala predvsem med otroki, so sredi novembra razglasili izredne razmere ter zaprli šole, vrtce in univerze.

Vodja ZD Škofja Loka pojasnil obveščanje v zvezi z ošpicami

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva, so zapisali na spletni strani NIJZ-ja. Smrtni izid bolezni je relativno redek, še dodajajo.

Inkubacija, to je čas od okužbe do prvih znakov bolezni, pri ošpicah traja približno deset dni, lahko pa tudi od sedem do 18 dni. Zadnji oboleli, ki se je okužil od osebe, ki je ošpice prinesla v državo, je denimo zbolel 29. novembra. Primere bolnikov, ki so se okužili najprej, lahko pričakujemo nekje do sredine decembra, so pojasnili na NIJZ-ju.

NIJZ obravnaval še en ločen primer

Sicer pa so konec novembra zaznali še en primer ošpic, ki pa ni epidemiološko povezan s preostalimi primeri. Tako ni znano, kje se je bolnik okužil, ni bil v tujini. Kot so pojasnili na NIJZ-ju, so tudi stike tega primera identificirali in obravnavali, sekundarni primeri bi se lahko pojavili v prvi polovici decembra.

Epidemiologi so identificirali in obravnavali vse, ki so bili z obolelimi v stikih. Tako so tudi dobili navodila, kako ukrepati, če se pri njih pojavijo za ošpice značilni bolezenski znaki.

Med obolelimi tudi človek, ki je bil cepljen z dvema odmerkoma cepiva
Huda epidemija ošpic na Samoi